Recept na úžasně nadýchané burgerové housky, které se doslova rozplývají na jazyku. Náš oblíbený recept.
1 kg | hladká mouka |
200 g | máslo |
80 g | žloutek |
1 lžička | sůl |
1 lžička | cukr |
550 ml | mléko |
50 g | droždí |
na potření | |
---|---|
1 ks | žloutek |
na ozdobu | |
mák | |
bílý sezam |
Mléko necháme při pokojové teplotě. Rozdrobíme do něj droždí ve velké míse a přidáme i ostatní suroviny. Vůbec nevadí, když přidáme všechno najednou, těstu to nijak neuškodí a bude i tak perfektní. To znamená, že do mísy k mléku a droždí přidáme také hladkou mouku, sůl, cukr, povolené máslo a žloutky. Vše pomocí robota důkladně zpracujeme na hladké těsto, hněteme klidně i 10 minut. Poté těsto uhladíme do bochánku a necháme překryté folií asi hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 220 °C.
Vykynuté těsto na burgerové housky ještě jednou promačkáme a pak rozdělíme na potřebný počet housek. Počítáme vždy s tím, že těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Bulky klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout na teplém místě.
Poté bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem, posypeme sezamem či mákem a pečeme 10 minut dozlatova.
Jak na šťavnatý domácí burger?
Pravý hamburger se dělá z hovězího, ideálně z hovězího plecka, které je samo o sobě šťavnaté a nedá se vysušit. Masu se pověnujte, ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso (na hrubé zrno). Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka, k ochucení stačí sůl a pepř, nikdy nepřebíjejte základní chuť masa kořením.
Rozpalte gril: Bezmasý burger s marinovaným tofu krok za krokem
Recept na vege burger s marinovaným tofu, který skvěle nahradí běžnou masovou verzi.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena