Smícháme mouky a cukr, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a přilijeme část vody. Rozmícháme s částí mouky tak, aby nám vzniklo řídké těstíčko na kvásek. Necháme 20 minut kynout.
Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Případně přidáme mouku nebo vodu, když by to bylo těsto příliš řídké, nebo naopak husté. Necháme kynout alespoň 1 hodinu.
Těsto vyklopíme na vál. Rozdělíme na 8 stejných dílů, z nichž vytvarujeme bulky. Ty srovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Bulky nožem nebo formou nařízneme a zároveň trochu zploštíme. Necháme ještě chvilku kynout, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, mákem, sezamem -zkrátka dle chuti.
Výborné domácí housky pečeme v rozpálené troubě dozlatova. Podáváme podle chuti.