Křupavé pletýnky

Osvědčený recept na jemné křupavé pečivo k různým příležitostem.


4.3411x
120 min
3×

Postup přípravy

Do misky vsypeme lněné semínko a zalijeme 4 lžícemi vody. Po půl hodině přidáme lžíci směsi semínek. Použijeme například slunečnicová, dýňová a sezamová semínka, mohou být i pekanové oříšky, pinie, arašídy.

Do velké mísy dáme polohrubou, hrubou mouku a hladkou kukuřičnou mouku. Uprostřed uděláme důlek do něj rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, vmícháme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Přidáme namočená semínka i s vodou, rozpuštěný nebo povolený tuk a zpracujeme vláčné hladké těsto. Vejce v těstě nahradila namočená lněná semínka. Poprášíme kukuřičnou moukou a pod utěrkou necháme hodinu kynout.

Potom krátce těsto propracujeme, aby se zpevnilo a rozvážíme si stejně velké kousky. Pokud potřebuji více porcí odvažuji po 50 g. Pokud chci, aby byly pletýnky na svačiny, tak obvykle vážím po 85 g. Nezáleží jak velké kousky těsta máme, ale záleží na tom, aby byly stejně velké při pečení. Z těsta vyválíme válečky a upleteme pletýnky. Můžeme si udělat i jiné tvary (rohlíky, preclíky, uzly).

Pletýnky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme 35 - 45 minut nakynout. Mírně osolíme trochu mléka, kterým pomašlujeme pletýnky a můžeme podle chuti posypat mákem, kmínem, sezamem, lněným semínkem, grilovacím kořením nebo je necháme jen tak. Pokud pletýnky potřeme jen žloutkem, budou jako nalakované.

Pletýnky pečeme asi 20 minut dozlatova uprostřed trouby. V plynové troubě dáme dolů kastrůlek s vodou. Po upečení necháme pletýnky vychladnout na mřížce pod utěrkou.

Křupavé pletýnky podáváme podle chuti k různým příležitostem.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křupavé pletýnky

Zpět na recept