Lehká jablková žemlovka

Recept na jednoduchou žemlovku.


5.014x
60 min
2×

Postup přípravy

Mléko vyšleháme s vejci a se lžíci cukru. Pokud chceme žemlovku lehčí, stačí 1 vejce. Rohlíky nakrájíme na větší kousky a ponoříme je do mléka, necháme je dobře nasát.

V druhé misce si očistíme jablka, odstraníme jadřince, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Jablka zasypeme skořicí, rozinkami, zbytkem cukru a zamícháme. Kdo má rád, může přidat také tvaroh a strouhané mandle.

Připravíme si pekáč, já používám hrubý alobal na grilování. Jinak pekáč vymažeme máslem. Na dno pekáče dáme vrstvu rohlíků, poklademe jablíčky a zalijeme zbytkem mléka. Rohlíky musí být vlhké! Na vrch posypeme cukr a poklademe jemné plátky másla.

Lehkou žemlovku s jablíčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 220 °C a pečeme 20 - 40 minut podle typu trouby. Žemlovka má být nahoře dozlatova upečená, křupavá a vnitřek jemný.

Lehkou jablkovou žemlovku rozdělíme na talíře, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme jako sladký hlavní chod. Tato žemlovka je dobrá teplá i studená.
user-icon

autor Evamaria


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lehká jablková žemlovka

Zpět na recept