Lehká jablková žemlovka

Recept na jednoduchou žemlovku.


5.014x
60 min
2×

Ingredience

2 ksvejce
1 dílmáslo
400 mlmléko
6-7 ksjablko
10 dkgrozinky
5 lžiccukr krupice
7 ksrohlík
1 balíčekmletá skořice
1 ksvanilkový cukr

podle potřeby

máslo na vymazání

Postup přípravy

Mléko vyšleháme s vejci a se lžíci cukru. Pokud chceme žemlovku lehčí, stačí 1 vejce. Rohlíky nakrájíme na větší kousky a ponoříme je do mléka, necháme je dobře nasát. V druhé misce si očistíme jablka, odstraníme jadřince, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Jablka zasypeme skořicí, rozinkami, zbytkem cukru a zamícháme. Kdo má rád, může přidat také tvaroh a strouhané mandle. Připravíme si pekáč, já používám hrubý alobal na grilování. Jinak pekáč vymažeme máslem. Na dno pekáče dáme vrstvu rohlíků, poklademe jablíčky a zalijeme zbytkem mléka. Rohlíky musí být vlhké! Na vrch posypeme cukr a poklademe jemné plátky másla. Lehkou žemlovku s jablíčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 220 °C a pečeme 20 - 40 minut podle typu trouby. Žemlovka má být nahoře dozlatova upečená, křupavá a vnitřek jemný. Lehkou jablkovou žemlovku rozdělíme na talíře, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme jako sladký hlavní chod. Tato žemlovka je dobrá teplá i studená.
user-icon

autor Evamaria


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lehká jablková žemlovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena