-> Kouzlo čerstvého loupáku: Jak upéct nebeský sladký rohlík nebo makovku?
- Do pekárny vložíme hladkou mouku, cukr moučka, droždí, žloutky, máslo, mléko, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a zapneme program těsto. Pokud nemáme domácí pekárnu, uhněteme těsto ručně v míse a necháme vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části a každou část vyválíme na kruh.
- Pokud chceme velké loupáky, rozdělíme každou část na další 4 části (trojúhelníky).
- Pokud chceme mít menší loupáčky, rozdělíme na 8 částí. Nyní smotáme loupáky od širokého konce k užšímu.
- Před pečením necháme loupáky na plechu ještě nakynout. Loupáky potom potřeme bílky a posypeme mákem.
- Loupáky pečeme v předehřáté troubě při 175 °C, až loupáky dostanou pěknou barvu.
- Sladké loupáky z domácí pekárny podáváme jako chutné pečivo ke snídani nebo svačině.
-> Sladké kynuté těsto na koláče, buchty, mazanec i loupáky: Jak ho připravit, aby bylo vláčné?