
Srbské rizoto je oblíbené jídlo, které se často podává ve školních jídelnách a kantýnách. Někdy ho můžeme najít i na jídelním lístku restaurací mezi hotovkami. Přestože název evokuje Balkán, skutečný původ pokrmu je spíše český, inspirovaný tradičními rýžovými pokrmy z jihovýchodní Evropy. Díky své jednoduchosti je srbské rizoto oblíbené jako rychlý oběd i večeře.
Srbské rizoto není klasické italské rizoto, ale český pokrm, který odráží inspiraci v balkánském pokrmu zvaném džuveč.
Oblíbenost srbského rizota tkví v jeho jednoduchosti, rychlé přípravě a možnosti využít různé suroviny – často slouží pro zpracování zbytků masa nebo zeleniny.
-> Malé těstoviny, velké možnosti! Orzo sluší polévce, salátu i orzottu
Navzdory svému názvu nemá srbské rizoto kořeny přímo v Srbsku, ale vzniklo jako český výklad balkánských receptů.
Skutečné srbské jídlo podobné rizotu se nazývá džuveč. Spíše než italské risotto připomíná zeleninový pilaf s masem.
Postup:
Rizoto můžeme připravit i ze zbylého masa z předchozího dne tak, že uvaříme rýži a pak ji smícháme s orestovaným masem a zeleninou.
Recepty, které by vám neměly ujít:

Kuřecí pilaf na asijský způsob

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena