Vánoční trhy jsou v mnoha městech v plném proudu a kromě drobných dárků, které zde můžete zakoupit, vás možná ke koupi naláká i vůně grilovaných klobásek, svařeného vína či medoviny. Právě o medovině se můžete v následujícím článku dozvědět něco bližšího.
Jistě budete souhlasit, že pravidla společenského chování jsou v dnešní době trochu opomíjena. Pojďme si připomenout některá témata, která užijete nejen při oficiálních společenských událostech, ale i doma nebo u známých na návštěvě.
Blíží se Vánoce a s nimi i čas každoročních tradic, které jsou známé už odnepaměti. Pro mnoho z nás se již staly naprostou samozřejmostí a přitom nemáme mnoho informací o tom, jak a proč vlastně vznikly.
Začínající kuchaři a kuchařky, je tu opět pár užitečných rad, které vám pomohou při vaření. Polévky jsou nejstarším a nejobvyklejším jídlem. Nahradí nám oběd i večeři. Podle potřeby a chuti je můžeme zahušťovat, mrazit a díky různým zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme všemožné variace i pro sváteční příležitosti.
Každý z nás jistě zná slova koledy: "Koleda, koleda Štěpáne,..." Jak to ale s koledování dříve bylo? Dělali koledníci radost všem? A jaký byl vlastně důvod chodit koledovat? O tom a o vánočních květech je dnešní poslední vánoční vyprávění.
V našem vyprávění jsme se dozvěděli více o vánočním stromečku, o stavění jesliček nebo betlémů a o tom, co předcházelo štědrovečerní večeři. Co se ale dříve dělo právě na Štědrý den? Jak se děti radovaly z vánoční nadílky? A mělo jejich zlobení vliv na dárky? Porovnejte si sami, jak prožíváme Vánoce dnes spolu s našimi blízkými.
Mám moc ráda Vánoce! I přes všechen shon a zmatek okolo, týkající se náročnosti příprav spojených s pečením cukroví, se systémem úklidů a věšení voňavých záclon, s pořizováním výzdoby oken, balkonů či lodžií nebo se sháněním dárků všem blízkým. Vánoce jsou nakonec vždy svátky pokoje a radosti, opředené kouzlem obyčejů, koled, písní i pověr.
Naposledy se setkáváme, abychom se dozvěděli, jaká těsta můžeme připravit pro pečení vánočního cukroví nebo jiných sladkostí. Také se dozvíme, že v podmínkách malých kuchyní můžeme připravit i nepečené dobroty na náš vánoční stůl.
Přinášíme vám druhý díl článku o vánočním koření. V tomto dílu vám představíme nové koření, hřebíček, zázvor, kardamom a hlavně vanilku.
Blíží se vánoční čas a každá hospodyňka již shání potřebné suroviny k pečení cukroví, vybírá vhodné recepty a přemýšlí nad tím, kolik vlastně daného cukroví letos upeče. Někdo se ale ptá - a proč? Dnes v obchodech můžeme nakoupit velmi dobré, vzhledné a kvalitní pečivo, ale i vánoční cukroví. Vzhledem k chuťově odlišným kolekcím cukroví pak mohou být uspokojeni všichni, i ti nejmlsnější.
Nebojte se příprav na Vánoce, pečení cukroví ani pohoštění pro vaše hosty. Skvěle zabaleným dárkem každého překvapíte. Stačí se inspirovat nápady a tipy, které jsou tu pro vás.
Blíží se konec roku, adventní čas a s tím spojené nákupy. Kromě vánočních dárků je ovšem toto období spojeno i s nakupováním většího množství potravin. Dnes se tedy zaměřím na to, jak nejlépe nakupovat právě jídlo a čeho se rozhodně vyvarovat při našich výletech do obchodů, supermarketů a obchodních center.
Předvánoční čas je tedy pro někoho z nás ve znamení spousty činností, kterých se i mnohdy děsíme. Zastavme se na chvíli, odpočiňme si, zavzpomínejme, povídejme si s blízkými třeba o starých zvycích.
Jedna z našich čtenářek nám poslala velice praktickou tabulku podle, které doma často vaří. Chceme se s vámi o ní podělit a doufáme, že to vaše vaření nejen urychlí, ale také zpříjemní.
K létu i horkým dnům patří letní osvěžující jídla z ovoce a zeleniny. Hlavně zeleninové saláty jsou nedílnou součástí našeho stolu. Jsou zdravé osvěžující a lehce stravitelné. Ale teprve lahodná zálivka udělá ze salátu tu správnou dobrotu!
Letní teplé počasí nám pomalu odchází a nám nezbývá nic jiného než zase počkat na příští rok. Čekání nám může zpříjemnit něco dobrého na zub, co připomene chuť a vůně teplých letních dnů. Nejednodušší způsob jak toho dosáhnout je připravit si zásoby na celý rok. Techniky jsou samozřejmě různé - zmražení, sušení nebo také zavařování.
Jestliže chceme změnit životní styl, začít o sebe více dbát nebo hubnout, měli bychom začít nejprve u toho základního - u jídla. Základem každého dne i jídelníčku je snídaně. Ať už s tím souhlasíte nebo ne, je to tak. Mnoho z nás si dá tu práci a ráno si kvůli snídani přivstane. Je však naše snídaně zdravá, tělu prospěšná a hodnotná? Právě nyní na přelomu zimy a jara bychom si měli uvědomit, co svému tělu dáváme!
Tradiční česká kuchyně, to jsou pestré chutě vonící libečkem, meduňkou, kerblíkem či saturejkou - a také hodně poezie. Málokdo ale ví, co je například rambulice, couračka, hladká Ančka, zelník, mrkvanec, řepánek, miletínské modlitbičky, dandule, drkotina nebo hruščáky.
Možná si myslíte, že váš muž, syn či vnuk toho na "jeden zátah" spořádají tolik, že by se směle mohli přihlásit do soutěže o největšího jedlíka. Já jsem pro vás proto pro inspiraci připravila několik opravdu rekordních výsledků v pojídání všeho možného a sami si zhodnoťte, zda by měli šanci.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena