Pravdou však je, že nikdy nenahradí jedno - tu nádhernou směs vůní vanilky, citronové kůry a ořechů, teplo a předvánoční pohodu prosincových kuchyní našich domácností. Přece všichni rádi vzpomínáme na svou přeochotnou pomoc maminkám, babičkám při mletí oříšků, vykrajování lineckých koleček nebo při slepování cukroví marmeládou, při přebírání hrozinek a obalování rohlíčků v misce s cukrem. Vzpomínáme na chvíle, kdy jsme společně zpívali koledy při takových činnostech - to aby toho uzobávání a olizování nebylo mnoho. Dnes stejně tak postupujeme za pomoci našich dětí a při pomyšlení na blížící se vánoční večer je nám hezky,.
Abychom se připravili na sváteční chvíle co nejlépe, s co nejmenším počtem starostí, bez stresu a bez smutných pohledů, je důležité uvědomit si a spočítat, co a pro koho pečeme. Podle toho si pak zjistit rozpočet, správně a ve vhodných obchodech nakoupit suroviny potřebné pro přípravu cukroví a rozmyslet si také jeho správné uskladnění. To vše nám při nalezení správného času začátku všech příprav pomůže šetřit čas, který pak můžeme věnovat svým nejbližším a sami sobě.
Pro koho a co pečeme?
S papírem a tužkou v ruce si podle rodinných tradic vybereme pečené a nepečené sladkosti, a to podle chuti všech členů rodiny. Totiž třeba děti mají nejraději barevné a sladké cukroví, tatínkové si pochutnají také na slaném pečivu, babičky by rády něco s kapkou rumu a dědové zase něco měkkého, aby nemuseli tolik kousat. A maminky? Ty rády něco méně sladkého, po čem se tolik nepřibírá na váze. Nesmíme však zapomenout na něco, co potěší každého člena té naší velké rodiny, čemu nikdo opravdu neodolá! A také na své přátele, kteří se jistě na chvíli v ten vánoční čas u nás zastaví, aby se šálkem dobrého čaje nebo voňavé kávy ochutnaly naše dobré cukroví.
Jak zjistíme rozpočet?
Máme-li již (někdy opravdu dlouhý) seznam vybraného cukroví, vypíšeme si ke každému množství potřebných surovin k jeho upečení. Suroviny sečteme a popřemýšlíme nad tím, za jakou cenu a kde je můžeme při svém plánovaném nákupu pořídit. Nezapomeňme také na potraviny, které v rozpočtu neuvádíme, ale potřebujeme je k dokončení upečeného cukroví (například sklenici marmelády, čokoládovou polevu, ořechy na zdobení ap.)
Množství surovin vždy zaokrouhlujeme směrem nahoru, protože například pamlsky jako hrozinky, ořechy nebo čokoláda na vaření se nám během pečení občas "vypaří" podle toho, kdo z rodiny je nám na blízku se svou pomocí.
Umíme šetřit časem?
Času máme všichni málo, před Vánocemi zejména. Proto neodmítejme pomoc nikoho - ani našich dětí. Ochotu a nadšení všech přijímejme bez obav. Děti rády vykrajují z těsta tvary, které pak slepují marmeládou, rády nám zdobí cukroví polité čokoládou kousky ořechů, větší děti můžou pomoci s mletím oříšků, vážením potravin nebo mícháním krémů a nádivek.
Kterým cukrovím začít?
Cukroví bychom měli péct tak, aby bylo v tu správnou dobu nejchutnější, ne příliš čerstvé, ale ne už tvrdé. Proto jedním z prvních bývá právě pečení perníčků, pak pečeme oříškové cukroví, vanilkové rohlíčky, různé druhy sušenek a křehké a linecké či piškotové těsto. Nakonec připravujeme nepečené sladkosti. Na vánočním stole by neměla chybět ani vánočka a jablečný závin, kterými zakončíme dobu pečení - právě v době, kdy dáváme smažit první kousky kapra.
Jak uskladnit cukroví?
Máme-li napečeno, musíme správně cukroví uskladnit. Vhodné jsou hliněné pekáče a krajáče od našich babiček na perníčky, zázvorky či medvědí tlapičky. V plechových dózách můžeme uchovat sušenky, křehké a linecké cukroví. Nepečené rolády nám vydrží zabalené v alobalu v chladnu, kuličky v alobalem vyložené krabici.
Dobře uskladněné cukroví bude právě ve vánočních dnech správně odležené a voňavé.
Foto:
Profimedia.cz