Vánoční koření II.díl

Vánoční koření II.díl

Přinášíme vám druhý díl článku o vánočním koření. V tomto dílu vám představíme nové koření, hřebíček, zázvor, kardamom a hlavně vanilku.

15420×

NOVÉ KOŘENÍ

Místo původu a vzhled

Nové koření pochází ze střední Ameriky a Indie, nejlepší se však pěstuje na Jamajce (jamajský pepř). Jsou to bobule, které se sklízí zelené.

Vůně a chuť

Voní a chutná po hřebíčku, skořici, muškátovém oříšku a pepři. Má příjemně palčivou chuť.

Použití

Nové koření je vynikající ve vánočních pudincích. Přidává se do cukroví, koláčů. Používá se při uzení, konzervaci masa, do omáček, polévek, při marinování ryb a v likérnictví. Také se používá v různých směsích koření.

Účinky

Nové koření je skvělé antiseptikum a také působí proti plynatosti.

Tipy

Hlavní chuť způsobuje slupka semene (ne bobule), proto je lepší nahrubo rozdrcený.

HŘEBÍČEK

Místo původu a vzhled

Hřebíček pochází z jihovýchodní Afriky a Asie a jsou to vlastně sušená nerozvitá květná poupata tropického stromu hřebíčkovce.

Vůně a chuť

Jeho sladká až lehce svíravá vůně je pronikavá, stejně jako chuť.

Použití

Sladké vánoční cukroví se bez hřebíčku nesmí obejít. Stejně jako koláče, perníky, jablečné pudinky, sušenky a spousty dalšího sladkého pečiva. Používá se však také po přípravě masa, klasických omáček, kečupů, ke kořenění vín. Dá se však použít jako dekorace.

Účinky

Hřebíček působí jak antiseptikum a také jako konzervační prostředek. Používá se do ústních vod a past. Má tišící účinky při bolesti zubů, žaludečních potížích a bolestech, také pomáhá při kolice.

Tipy

Při bolesti zubů namočte vatový tampon do hřebíčkového oleje. Bolest poleví. Někdy stačí hřebíček jen žvýkat.

ZÁZVOR

Místo původu a vzhled

Pochází z jihovýchodní Asie a Austrálie. Používají se oddenky nebo kořeny. Nejlepší je opět jamajský. Ostatní mají kousavou a méně příjemnou chuť.

Vůně a chuť

Zázvor má osvěžující citrónovou vůni a ostrou chuť.

Použití

Zázvor má široké uplatnění. Ve sladké kuchyni se používá ve vánočních pudincích, cukrovinkách, pernících a jiném pečivu. V masitých jídlech se používá v indických a orientálních kuchyních, v marinádách, dušených jídlech, v kořenících směsích. Také se z něj vyrábí pivo a limonáda.

Účinky

Zázvor způsobuje krásně hřejivý pocit v žaludku, zahřívá klouby, působí proti dně, kašli, pomáhá při špatném křevním oběhu.Také bystří zrak.

Tipy

Na cestu přes moře si s sebou vezměte kousek zázvoru proti případné mořské nemoci.

KARDAMOM

Místo původu a vzhled

Pochází z Indie. Kardamom jsou nerozpuklé tobolky se semeny. Rozlišujeme 3 druhy: zelené (běžně používané), bílé (vybělené zelené) a černé. Černé jsou velké chlupaté tobolky s drsnou silnou chutí, pro sladká a jemná jídla se nehodí.

Vůně a chuť

Kardamom má palčivou vůni a chuť podobnou citronu s příměsí eukalyptu a kafru.

Použití

S kardamomem vykouzlíte báječná pečená cukroví netradiční chuti. Přidává se do perníků, koláčů, malé množství do uzenin. Kardamomova káva je symbol arabské pohostinnosti. Kardamom se používá při nakládání sledů, zeleniny a také při přípravě čaje.

Účinky

Těkavý olej ze semen a tobolek se používá jako stimulans do parfému. Ochlazuje tělo a podporuje trávení. Je afrodiziakum.

Tipy

Pokud vás kardamom zaujal a chcete si jej mít doma, pak si raději kupte celé tobolky. Zaprvé po vyjmutí semen z tobolky se rychle ztrácí jejich chuť a aroma. Zadruhé mletý kardamom se dá lehce zfalšovat!

VANILKA

Místo původu a vzhled

Pochází ze střední Ameriky (Mexika). Jsou to vlastně sušené plody popínavé orchideje.

Vůně a chuť

Vanilka je nejjemnější koření vůbec. Má jemnou květinovou chuť a vůni.

Použití

Toto koření patří výhradně do sladké kuchyně. Do čokolád, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů a dalších druhů pečiva.

Účinky

Vanilka působí povzbudivě proti horečce. Patří také mezi afrodiziaka.

Tipy

Vlastní vanilkový cukr, na hony vzdálený od syntetického kupovaného vanilkového cukru (mimochodem vyráběného z odpadu buničiny nebo uhelného dehtu), si vyrobíte z jednoho vanilkového lusku a z 2-3 lžic moučkového cukru. Lusk rozřízneme, vyškrábeme dužinu a smícháme s cukrem.

Tak to bylo vánoční koření. Přejeme krásné a veselé chvíle strávené s rodinou při vaření a pečení.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena