Stolování - střípky z etikety

Stolování - střípky z etikety

Jistě budete souhlasit, že pravidla společenského chování jsou v dnešní době trochu opomíjena. Pojďme si připomenout některá témata, která užijete nejen při oficiálních společenských událostech, ale i doma nebo u známých na návštěvě.

20231×
Při neformální večeři doma s přáteli bychom měli jídlu věnovat o něco více času než běžné večeři a přichystat něco originálního. Hosté by nám měli stát za trochu úsilí a přemýšlení. Jde-li o formálnější návštěvu, oblékneme se do společenského oblečení a nezapomene na květiny pro hostitelku. Je vhodné přinést i nějaký dárek. Vybízí-li hostitelka hosty, aby se přidali, měla by si vzít jako první, aby dala najevo, že se hosté nemusí ostýchat.

Zasedací pořádek

I při neformálních návštěvách restaurace je dobré dodržovat základní pravidla společenského chování. Například zasedací pořádek. Při slavnostní hostině s více chody musíme být jako hostitelská strana na místě jako první, abychom společně přivítali hosty. Hostitel jako první pronese přípitek na počet hosta (přípitek je krátký). A nyní zasedací pořádek. Hosté ve společnosti musejí sedět tak, aby se bavili všichni navzájem. Žádné spolky dam nebo pánů nejsou vhodné. Společensky významnější osoby sedí zády ke stěně s pohledem do prostoru. Významnější osoby sedí blíže k hostitelům. Hostitel a hostitelka sedí obvykle proti sobě. Nejčestnější místo pro ženu je po pravici hostitele, pro muže po pravici hostitelky. Muže a ženy, starší a mladší, rozsazujeme střídavě. Manželé nesedí vedle sebe. Abychom hostům usnadnili trapné hledání jejich místa, bývá v předsálí, kde se podává aperitiv, umístěn tzv. placement - schéma zasedacího pořádku se jmény. Po příchodu ke stolu si nesedáme dříve než hostitel nebo u stolu přítomné dámy. U malého stolu se všem spolusedícím představíme, u většího pouze sousedům. Je-li sousedkou dáma, přirozeně jí pomáháme se židlí. Hostitelka usedá jako první. Pozor! U stolu se zasedacím pořádkem si nemůžeme měnit místa. Na závěr pár rad k samotnému stolování. Pečivo se nikdy neukusuje, ale láme na malé kousky a ty se pak vkládají do úst. Vidličku držíme hroty směrem dolů. Lžíci odkládáme nikoli do misky, nýbrž na podšálek. Přikládací příbor odkládáme vždy vypouklými plochami nahoru. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena