
Bedly jsou skvělé jako řízky, tím však jejich využití nekončí! Tyto masité houby můžete přidat do polévek, zapékat s oříšky, připravit z nich tatarák nebo je podávat na smetaně. Objevte nové způsoby, jak si bedly vychutnat, a naučte se rozpoznat bezpečné druhy!

Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?

Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?

Voňavá, sytá a typicky česká – houbová omáčka má v domácí kuchyni výsadní místo. Uvaříme si tu klasickou smetanovou krok za krokem, prozradíme, jaké houby použít a jak z omáčky udělat parádní jídlo, ať už ji podáváte s knedlíkem, masem nebo těstovinami.

Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit?

Masák, růžovka, muchomůrka růžovka… říkáme jí různě, ale když ji najdeme v lese, víme, že si doma můžeme přichystat poklad. Růžovky nečeká žádný trojobal, ani omáčka nebo polévka. Nejchutnější a zároveň nejjednodušší jsou růžovky na kmíně! Stačí trocha sádla, kmín a sůl. K tomu chleba a kouzlo je dokonáno.

Co s houbami? Do guláše! Guláš z hub je klasika, kterou si v houbařské sezoně nemůžeme nechat ujít. Na své si s houbovým gulášem mohou přijít jak všežravci, tak vegetariáni a vegani. Houby mohou maso v guláši doprovázet nebo zcela nahradit.

Kulajda patří mezi nejoblíbenější české polévky – je voňavá, hustá, jemně nakyslá, plná hub a s dotekem kopru. Podle našeho podrobného návodu ji zvládnete uvařit s jistotou a správnou chutí.

Česká „čína“ se do domácností dostala v době, kdy o autentických surovinách z Asie mohl člověk jen snít. Vznikly tak české verze rychle restovaného masa - s mraženou zeleninou, kari kořením nebo kečupem či sojovkou. Čína se stala miláčkem českých kuchyní. Jak jídlo vzniklo, co do něj patřilo a jak připravit autentický stir-fry bez kečupu, kari nebo škrobu?

Milovaným tradičním jídlem z pekáčku potěšíte nejednoho českého strávníka. Těstoviny, uzené maso, vejce - to je léty ověřená kombinace chutí nejen v Česku. Připravte si s námi jednoduché a přesto luxusní fleky, receptů máme spoustu. Vyzkoušejte vybrané recepty na šunkofleky i s obměnami v podobě přidaných hub, slaniny či sýra.

Pokud už jste přejedeni houbových omáček, polévek a smaženic, zkuste houby s octem. Naučíme vás to od samého výběru hub, čištění až po různě ochucené nálevy až po samotné zavařování.

Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na houby a jejich množství bude jen přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás velký houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste. Dokažte, že jsme národ houbařů a prověřte své znalosti.

Klasická houbová smaženice je tím nejlepším a zároveň nejjednodušším, co si lze z čerstvě nasbíraných hříbků a jiných hub připravit. A ta vůně během přípravy! Dnes si smaženici s vejci připravíme krok za krokem.

Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.

Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.

Nic nezahřeje lépe než domácí bramboračka. Máte-li zásoby sušených hub, zkuste recept na bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a hříbky.

Málokdo ví, že s přicházejícím jarem příroda s sebou přináší také první plody pro houbaře. Jaro je totiž časem smržů. Pojďme si o těchto houbách říct více a podívat se i na pár receptů z nich.

Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.

Špagety, houby a smetana - dokonalá kombinace! Jen pár surovin a trocha šikovnosti stačí k přípravě výborného hlavního chodu. Podle tohoto video návodu jej zvládne připravit opravdu každý!

O vánočním čase nesmí na stole chybět houbový Kuba. Jde však o lahodné a levné jídlo, které můžeme vařit kdykoli přineseme z lesa úrodu hub. Jak si tuto staročeskou klasiku z krup připravit krok za krokem?

Ani vánoční tabule se bez poctivé domácí polévky jednoduše neobejde. Co se vařívalo o svátcích kdysi a vaří se i dnes? Jakou polévku můžete na štědrovečerní tabuli připravit? Přinášíme vám 6 prověřených receptů, které rodinu rozhodně nezklamou.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena