Milovaným tradičním jídlem z pekáčku potěšíte nejednoho českého strávníka. Těstoviny, uzené maso, vejce - to je léty ověřená kombinace chutí nejen v Česku. Připravte si s námi jednoduché a přesto luxusní fleky, receptů máme spoustu. Vyzkoušejte vybrané recepty na šunkofleky i s obměnami v podobě přidaných hub, slaniny či sýra.
Pokud už jste přejedeni houbových omáček, polévek a smaženic, zkuste houby s octem. Naučíme vás to od samého výběru hub, čištění až po různě ochucené nálevy až po samotné zavařování.
Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit?
Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na houby a jejich množství bude jen přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás velký houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste. Dokažte, že jsme národ houbařů a prověřte své znalosti.
Klasická houbová smaženice je tím nejlepším a zároveň nejjednodušším, co si lze z čerstvě nasbíraných hříbků a jiných hub připravit. A ta vůně během přípravy! Dnes si smaženici s vejci připravíme krok za krokem.
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Bramboráky - česká klasika, která se neomrzí. Ale vyzkoušet tyto smažené placky na různé způsoby se rozhodně vyplatí. Naučíme vás bramboráky tradiční, plněné špenátem, doplněné houbami i fitness variantu z trouby.
Nic nezahřeje lépe než poctivá domácí polévka. Máte-li zásoby sušených hub, zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a hříbky. Je výborná!
Málokdo ví, že s přicházejícím jarem příroda s sebou přináší také první plody pro houbaře. Jaro je totiž časem smržů. Pojďme si o těchto houbách říct více a podívat se i na pár receptů z nich.
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Špagety, houby a smetana - dokonalá kombinace! Jen pár surovin a trocha šikovnosti stačí k přípravě výborného hlavního chodu. Podle tohoto video návodu jej zvládne připravit opravdu každý!
O vánočním čase nesmí na stole chybět houbový Kuba. Jde však o lahodné a levné jídlo, které můžeme vařit kdykoli přineseme z lesa úrodu hub. Jak si tuto staročeskou klasiku z krup připravit krok za krokem?
Ani vánoční tabule se bez poctivé domácí polévky jednoduše neobejde. Co se vařívalo o svátcích kdysi a vaří se i dnes? Jakou polévku můžete na štědrovečerní tabuli připravit? Přinášíme vám 6 prověřených receptů, které rodinu rozhodně nezklamou.
Druhů hub je jen v Čechách takové množství, že je toto téma snad nevyčerpatelné, a proto se k houbám znovu vracíme. Přinášíme také pár receptů, které stojí za vyzkoušení.
Recept na tradiční italské risotto, které není vůbec suché. Navíc využijete nasbírané hříbky.
Něco zdravého k večeři? Zkuste tuhle dobrotu z hub a pórku podle Aničky.
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena