Málokdo ví, že s přicházejícím jarem příroda s sebou přináší také první plody pro houbaře. Jaro je totiž časem smržů. Pojďme si o těchto houbách říct více a podívat se i na pár receptů z nich.
Mnoho houbařů se domnívá, že jejich sezóna začíná až v létě a krátce na to - na podzim - končí. Omyl. Ochuzují se o krásné zážitky v přírodě právě v jarním období. Přicházejí tak často o radost ze sběru vynikajících hub, mnohdy i kvalitnějších než těch sbíraných v hlavním růstovém období.
Zkušený houbař sbírá lesní plody po celý rok. Do terénu vyrazí časně zjara, kdy se objeví první smržovité houby. Ke svému zrání potřebují tyto houby dost světla, tepla a vláhy. Za příznivých okolností začínají vytvářet plodnice už v březnu, hlavním obdobím je pak duben a květen. Avšak není to stejné pro všechny oblasti, většinou se období časného růstu týká teplých nížin. Pokud je jaro studené, rostou plody smržovité houby jen výjimečně a marně bychom houby hledali.
Oblíbenými místy výskytu těchto hub jsou slunné okraje světlých listnatých hájů, parků, lesních cest, mýtin, ale také travnaté zahrady, sady a zatravněné příkopy. Některé druhy smržovitých hub jsou vápnomilné a najdeme je na teplých, zvláště vápencových a opukových úklonech, na stráních, loukách a úvozech. Mnoho druhů roste na stanovištích, kde je půda s příměsí některých minerálních solí.
Tou nejpodstatnější věcí je pro houbaře informace, zda je houba jedlá. Jde-li o houby smržovité, jsou jedlé všechny a patří k nejchutnějším houbám. Jsou vynikající v polévkách, omáčkách, plněné masem nebo uzeninou. Dobře se také suší - duté plodnice smržů se jednoduše navléknou na nit a zavěsí. Mezi velké pochoutky patří dršťková polévka nebo topinky s pomazánkou ze smržů, ale také salát v kombinaci s čerstvou jarní zeleninou. Při sběru se však musí dávat pozor na prudce jedovatého ucháče obecného. Roste také na jaře, ale z holé půdy nebo i z pařezů v jehličnatých i listnatých lesích. Máme-li pochybnosti, pak není vhodné houbu sbírat, případně se obrátit na odborníky, např. z mykologické společnosti.
Jestliže by někdo rád při jarní procházce nalezl tyto chutné houby, pak by se měl pohybovat v oblasti Českého středohoří, v Českém krasu, v Polabí, v okolí Českého Krumlova nebo a na jihu Moravy. Určitě bude šance houby najít pod jasany, osikami, lískami, ale i pod lipami či javory. V okolí jehličnatých stromů se daří smrži vysokému. Na paměti bychom však měli mít to, že jde o houby stále vzácnější, proto je potřeba více je chránit. Pokud se rozhodneme je sbírat, pak jen opravdu zralé plodnice a víc než radost z plného koše bychom měli mít radost z toho, že nové druhy hub nalézáme a poznáváme.
Komu se nepodaří nalézt smržovité houby v přírodě, pak je tu možnost pěstovat je na vlastní zahradě. Podstatou však je rozprostření asi 15cm vrstvy štěpků v období února až dubna, do které se přidají očkovací kapsle. Štěpky by měly být z buku, lísky, jasanu, habru nebo ovocných dřevin. Nejvhodnějším místem je pak prostor pod stromy, mezi pásy křovin apod., tedy na místě, které není vystaveno plnému slunci. Očkování kapslemi by mělo proběhnout v období května a června. Pak už stačí jen vytrvat a počkat na sběr hub z vlastní zahrady.
Polévka ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem
(doba přípravy 2 hod )
Houby a kuřecí maso: Kombinace, která skvěle funguje!
Houby a kuřecí maso jsou vhodnou a velmi chutnou kombinací pro přípravu nejen všedního menu. Recept vás naučíme krok za krokem.
Videorecept Pohanka a dušené houby
Videorecept na přípravu lehkého a zdravého pokrmu z pohanky a dušených hub. Pohanka je superpotravinou, kterou znaly a používaly při vaření už naše babičky, a společně s houbami tvoří výtečnou kombinaci.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.