Polévka ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem

Recept na velmi chutnou zvěřinovou polévku bohatou na výborné suroviny.


2.813x
120 min

Ingredience

1 ksceler
0.5 kscitron
2 ksbobkový list
3 lžíceslunečnicový olej
3 kuličkycelý jalovec
400 gsrnčí kýta bez kosti
3 ksčerstvá mrkev
250 mlsladká smetana 33%
2 kspetrželový kořen
100 gmrazený hrášek
1 hrstsušení smrži

podle chuti

sůl
citronová šťáva
sušený tymián
sušený estragon
sušený rozmarýn

těsto

1 ksvejce
250 gbrambory
3 lžícepolohrubá mouka
2 špetkysoda bicarbona

Postup přípravy

Srnčí kýtu pořádně omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kostky, které krátce opaříme vroucí vodou a necháme na cedníku dobře odkapat od vody. Sušené smrže namočíme na 30 minut do teplé vody. Celer, petržel a mrkev očistíme a pokrájíme na silnější kostky.

Na rozehřátém oleji orestujeme pokrájenou cibuli do sklovita a krátce orestujeme jalovec, který jsme na hrubo rozdrtili čepelí nože. Přidáme rozmarýn, tymián, estragon a opařené srnčí maso, které opražíme ze všech stran, tím se vytvoří na povrchu jemná kůrčička a maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nerozvaří se.

Přidáme sůl a bobkové listy, chvilku všechno restujeme spolu za soustavného míchání. Zvýšíme plamen na maximum, přidáme pokrájenou zeleninu a plátky citronu a necháme zkaramelizovat. Dále přidáme sušené smrže i s vodou, ve které byly namočené, doplníme horkou vodou na objem 1,5 ml a osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na mírný a vaříme do změknutí masa, což trvá asi 90 minut.

Zatím dáme mrazený zelený hrášek rozmrazit do studené vody a připravíme bramborové knedlíčky do polévky. Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a ještě za tepla rozmačkáme mačkadlem na brambory. Brambory necháme úplně vychladnout. Následně přidáme vejce, sůl, část mouky a na špičku nože sodu bicarbonu.

Postupně zpracujeme na poloměkké hladké pružné nelepivé těsto. Mouku přidáváme po malých částech do studených bramborů, abychom nepřidali zbytečně mnoho mouky, neboť těsto z teplých bramborů rychle řídne, zbytečně se pak přidává další mouka a bramborové knedlíčky by byly potom nechutně tvrdé.

Na nepomoučněné desce z těsta vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 stejných dílů. Potom díly rozválíme na válečky o tloušťce asi 1 cm a pokrájíme na dílky o stejné šířce, ze kterých mezi oběma dlaněmi vytvarujeme malé kuličky - bramborové knedlíčky.

Knedlíčky dáme zavařit do polévky. Vaříme je pod pokličkou při nízkém plameni asi 10 minut, přitom krásně zvětší svůj objem a budou pěkně nadýchané a lehoučké jako peří. Odstraníme pokličku z hrnce, k uvařeným knedlíčkům přidáme scezený zelený hrášek, přilijeme sladkou smetanu, promícháme, necháme spolu jen krátce projít varem a poté chvilku odstát. Na závěr ochutíme polévku ještě citronovou šťávou.

Polévku ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem nabereme do talíře a podáváme. Jde o velmi chutnou voňavou a pestrou polévku ze zvěřiny, která nádherně voní po smržích a bylinkách. Polévka je zpestřená zeleným hráškem a doplněná nadýchanými malými bramborovými knedlíčky.

Polévka ragú ze srnčí kýty má příjemnou a osvěžující slano - sladko - kyselou chuť po citronu a zkaramelizované kořenové zelenině. Polévka je zjemněná sladkou smetanou a maso je krásně šťavnaté a nerozvařené. Je to úžasně chutná pestrá zdravá a vydatná ragú polévka ze zvěřiny.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Polévka ragú ze srnčí kýty se smrži a estragonem

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.