Vaření.czReceptySrnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Srnčí maso je vyhledávanou lahůdkou. Právě je sezona zvěřiny, proto přidávám další recept pro milovníky této delikatesy.


2.931x
90 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
2 kscibule
2 ksbobkový list
150 mlrajčatová šťáva
100 guzená slanina
2 lžícevepřové sádlo
0.5 lžičkychilli vločky
1 hrstsušené pravé hřiby dubové
400 gsrnčí kližka
400 mlsuché červené víno Merlot
10 kuličekdrcený černý pepř
5 kuličekdrcený černý pepř
4 kuličkydrcený celý jalovec

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

domácí vývar ze srnčích kostí

Postup přípravy

Nejvhodnějším masem na guláš je srnčí kližka, kterou omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky cca 4 x 4 cm, okořeníme mletým černým pepřem a obalíme hladkou moukou. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na proužky, očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a očištěný česnek na plátky. Uvaříme vývar ze srnčích kostí, scedíme a udržujeme vývar horký. Pokud nemáme srnčí vývar, postačí horký domácí hovězí vývar. Sušené pravé hřiby dubové namočíme do teplé vody na 30 minut i více. Na horkém domácím sádle orestujeme cibuli téměř do hněda s drceným černým pepřem a novým kořením, drceným jalovcem, chilli vločkami a uzenou slaninou. Poté přihodíme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět a krátce zarestujeme hustou domácí rajčatovou šťávu. Přidáme obě mleté papriky a za stálého míchání necháme v horkém tuku úplně rozpustit. Do tohoto základu přidáme v mouce obalené kostky srnčí kližky a usilovně mícháme, dokud se na povrchu neutvoří tenká kůrčička, přitom dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Následně podlijeme horkým vývarem, dusíme pod pokličkou a podle potřeby vždy podlijeme malou částí vývaru a promícháme. Nesolíme, protože uzená slanina a vývar jsou slané dost. K poloměkkému masu přidáme namočené hřiby i s vodou, ve které byly namočené, přihodíme bobkový list a dusíme pomalu na středním plameni přikryté pokličkou dále. Asi od poloviny dušení přiléváme vždy malé množství kvalitního suchého červeného vína a dusíme stále přikryté pokličkou, dokud maso nezměkne. Změknutí masa trvá přibližně od 90 do 120 minut (v závislosti od věku srnce). Já měla maso měkké za 90 minut, neboť jsem měla kližku z mladého srnce. Použila jsem červené víno Merlot, tento guláš si zaslouží kvalitní víno. Když je guláš dovařený, ochutnáme, pokud je potřeba, jemně osolíme. Jde o velmi chutný srnčí guláš, který nádherně voní po hřibech, uzené slanině a použitém koření, příjemné trpké vínové chuti, guláš má málo husté šťávy z vařením rozpadlé cibule a z opadané mouky. Maso má na povrchu chutnou kůrčičku a uvnitř je šťavnaté a měkké, nasáklé chutěmi použitých surovin, nejlepší je druhý den, když se rozleží. Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových podáváme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Vyznačuje se poměrně ostrou pálivou chutí, proto guláš servírujeme se sklenicí dobrého červeného vína, které jsme použili při vaření srnčího guláše.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena