Tagliatelle se smrži, špenátem, rajčaty a parmazánem

Právě je sezóna smržů, tyto houby jsou velkou delikatesou čerstvé, ale i ze sušených smržů jsou domácí tagliatelle velkou pochoutkou.


2.77x

Ingredience

1 stroužekčesnek
1 kscibule
2 lžíceolivový olej
100 gcherry rajčata
100 gčerstvý baby špenát
1 kssušená pálivá paprička
50 gmasitá uzená slanina
1 hrstsušení smrži

těsto

2 ksvejce
0.25 lžičkymletá kurkuma
200 gmouka semolina durum

podle chuti

mořská sůl
sýr Parmigiano Reggiano

Postup přípravy

Do mísy dáme mouku semolina durum, dvě vejce a 1/4 lžičky kurkumy, ani ne tak kvůli barvě a chuti, semolina je pěkně žlutá sama o sobě, ale hlavně pro její zdravotní účinky, chuť neovlivňuje.

Sůl do těsta nepřidáváme, zbytečně vysušuje těsto. Jen krátce o účincích kurkumy, která dobře působí při poruchách trávícího traktu, zlepšuje činnost žaludku s játry, snižuje cholesterol, podporuje vylučování žluči, posilňuje žaludek, působí pozitivně na zápalové onemocnění kloubů jako například reumatoidní artritidu. Dále je vhodná při prevenci chorob spojených s oxidačným stresem, snižuje riziko nádorových onemocnění, posilňuje imunitu, zlepšuje činnost mozku, snižuje riziko Alzheimerové choroby a má jiné příznivé účinky.

Semolina je mouka z tvrdé pšenice Triticum durum, která je vhodná hlavně na výrobu kvalitních těstovin, nerozvaří se a je výživná. Semolina má vysoký obsah lepku, proto není vhodná pro bezlepkové diety, avšak má nízký glykemický index - uvádí se méně než 55 ve škále od 0 do 100 a je velmi vhodná pro diabetiky.

Z uvedených surovin vymícháme tužší těsto a uděláme z něj dvě menší koule. Jednu z nich zabalíme do fólie, aby neoschla. Z té první vyválíme tenké, téměř průhledné těsto o tloušťce asi 1 mm, které necháme volně proschnout na stole - asi 1 hodinu. Stejně to uděláme i s druhou částí. Potom vyválené těsto stočíme jako závin, ale ne na těsno, a pokrájíme ho ostrým nožem na pásky o šířce asi 1 cm, více netřeba, vařením se zvětší jejich objem.

Pásky rozvineme po délce a necháme je ještě volně proschnout - asi půl hodiny. Dají se i usušit a odložit do zásoby. Než těsto proschne, namočíme sušené smrže na 30 minut do teplé vody. Cherry rajčata pokrájíme na čtvrtiny. Čerstvý baby špenát odstopkujeme, omyjeme a necháme odkapat.

Jednu malou sušenou pálivou papričku pokrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na kostky a domácí uzenou slaninu na proužky. Tagliatelle dáme vařit do osolené vroucí vody, čerstvě vyrobené tagliatelle vaříme jen 4 - 5 minut od chvíle, když voda znovu začne vřít a objeví se na hladině. Tagliatelle usušené dopředu do zásoby vaříme asi 7 - 8 minut. Výhodou semolinových těstovin je, že se nerozvaří.

Na horkém oleji orestujeme pokrájenou domácí uzenou slaninu, sušenou pálivou papričku, scezený baby špenát a cherry rajčata, přidáme prolisovaný česnek, namočené smrže i s vodou, ve které byli namočení a restujeme je do změknutí a odpaření tekutiny. Čerství smrži jsou ještě lepší.

Uvařené tagliatelle scedíme, ale zbytečně je neproplachujeme studenou vodou, aby se zachovala chuť těstovin. Část vody z vaření zachytíme a i s touto zachycenou vodou přidáme tagliatelle k ostatní orestované zelenině, promícháme a všechno spolu ještě krátce orestujeme.

Horké tagliatelle spolu se smrži a zeleninou rozdělíme na talíře, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a na povrch nasypeme tenoučké hoblinky sýra Parmigiano reggiano, které děláme za čerstva přímo nad talířem pomocí škrabky na zeleninu.

Jde o velmi chutné, lehké a ve finále rychlé jídlo s delikátními voňavými smrži úžasné chuti, výborně doplněné chutí jemné zeleniny, domácí uzené slaniny a vynikajícího sýra ve spojení s domácími těstovinami, které jsou výrazně kvalitnější a zdravější než ty koupené z obchodu. Skutečně to není žádná velká námaha a ani žádná věda, vlastní práce se vyplatí a úžasně odmění.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tagliatelle se smrži, špenátem, rajčaty a parmazánem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní