O vánočním čase nesmí na stole chybět houbový kuba. Dnes si tuto staročeskou klasiku z krup připravíme krok za krokem.
Na houbového kubu si připravíme 400 g středně velkých ječných krup, 2 misky čerstvých hub nebo misku sušených, 2 - 3 velké cibule, 120 g sádla nebo másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín a hrst majoránky. Při podávání hojně užijeme čerstvou petrželku.
Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo.
Kroupy vaříme 15 - 20 minut.
Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody.
Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje.
Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou.
Kvíz: Vánoční hostina ve světě - vyznáte se v tradičních pokrmech?
Vánoce jsou svátky klidu, pohody a neodmyslitelně k oslavám patří i jídlo a štědrovečerní večeře. V každé zemi mají vlastní tradice a na vánoční tabuli se objevuje něco jiného. Zkuste si náš test a uhodněte podle tradičního menu zemi, ve které se podává.
Vánoční hostina krok za krokem
Už jen několik dní a jsou tu Vánoce se vším všudy. Nastává čas slavnostních jídel a všelijakých pochutin. Jak ale víme, Vánoce nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a co pro sváteční hosty? Podíváme se v dnešním článku.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena