
Cibulová marmeláda, cibulový džem nebo také cibuláda je sladkokyselá omáčka z pomalu restované cibule. Chutí jde o spíše čatní nebo relish. Pozvedne burger, sýr i obyčejný toust nebo krekr. Jak se taková cibuláda dělá, jaký postup a suroviny zvolit? Jak ji skladovat? Čtěte dál!
K přípravě cibulové marmelády je potřeba hodně cibule a hlavně čas. Pomalu a dlouho restovaná cibulka zkaramelizuje a získá hedvábnou konzistenci, pikantní jiskru z octa a hloubku z vína či bylinek. A ano – vyplatí se udělat rovnou víc skleniček.
Cibuláda s červeným vínem: Přidáme 150 ml červeného vína a část octa ubereme. Cibuláda je tmavší, ovocnější – ideální ke steakům a hovězímu.
Cibulový džem s balzamikem a medem: Cukr nahradíme 2–3 lžícemi medu, použijeme balzamikový ocet. Je perfektní k sýrům s bílou plísní.
Cibuláda bez cukru: Sladkost dotáhneme dlouhým restováním cibule + troškou jablečného moštu. Sůl přidáváme postupně a na konci dochutíme citronem.
Cibulová marmeláda z červené cibule: Má jemnější chuť a krásnou barvu. Hodí se na slavnostní prkénka se sýry a uzeninami.
S chilli nebo uzenou paprikou: Špetka chilli vloček nebo uzená paprika dodají omáčce říz i kouřovost – zázrak do burgeru.
Verze s portským nebo whisky se rozhodně neztratí při podávání zvěřiny a steaků.
Burger a hot dog: Na opečenou spodní housku rozetřeme lžíci domácí cibulády, pak přidáme opečený burger, sýr a zeleninu.
Prkénko se sýry: K hermelínu, camembertu, čedaru i kozímu sýru – podáváme v mističce, přidáme ořechy a hrozny.
Tousty a sendviče: Skvělé s pečeným kuřetem, slaninou nebo pečenou dýní. Na chléb s paštikou nebo se sýrem.
Slané koláče: Cibuláda tvoří spodní vrstvu quiche, poklademe se zeleninou nebo kousky klobásym zalijeme smetanou se sýrem a upečeme.
Steaky a pečená masa: Lžíce cibulády k vepřové krkovici i k roastbeefu chutná fantasticky.
Omáčky a dipy: Cibuládu rozmícháme s majonézou nebo zakysanou smetanou, vznikne tak rychlý dip k hranolkům či zelenině.
Pizza a focaccia: Tenoučkou vrstvu cibulády na těstě místo rajčatového základu doplníme olivami a sýrem.
-> Výborná příloha k sýrům a masu: Domácí cibulové čatní krok za krokem
Suroviny:
Postup:
Tip: Potřebujeme-li „rychlou“ cibuládu, část cibule nasekáme nadrobno a část necháme na proužky. Jemná část se rozpadne varem, proužky pak dají texturu.
-> Trocha Indie. Recept na švestkové čatní krok za krokem
Vybíráme pevné cibule.
Třtinový cukr dodá více chuti, můžeme sáhnout i po medu nebo javorovém sirupu. Na restování cibule je skvělé přepuštěné máslo.
Ocet je nejlepší balzamikový, vinný nebo jablečný; červené víno používáme suché.
Aby nebyla cibuláda hořká, hlídáme teplotu a čas od času mícháme, případně podléváme. Pomůže špetka medu nebo lžička octa na závěr.
Když je cibuláda moc řídká, vaříme ji déle bez pokličky, dokud se šťávy neodpaří.
Když je přesolená nebo příliš sladká, vyřešíme to kapkou octa nebo lžící vody/vína a krátce provaříme.
Mdlou chuť vyřešíme tak, že cibuli věnujeme víc času. Chuť podpoří tymián, bobkový list, pepř nebo balzamiková glazura.
Recepty, které se mohou hodit:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena