Chuť a vůni hub si nespletete: Houbařská sezóna právě vrcholí!

Chuť a vůni hub si nespletete: Houbařská sezóna právě vrcholí!

Hon na hřiby a jiné jedlé druhy hub je právě v těchto zářijových dnech na svém vrcholu. Pro mnohé z nás nejsou houby jen jídlem, ale doslova vášní! Pojďme se na houby podívat zblízka - prověřit si své znalosti, vyzkoušet spoustu receptů na polévky, smaženice i omáčky, naučit se houby sušit, zamrazit i nakládat, ale také uchovat v nich důležité vitamíny. Mimochodem, věděli jste, že až 6 milionů Čechů minimálně jednou ročně vyrazí do lesa na houby? Náš houbařský speciál si proto nesmíte nechat ujít!

921×

Při sběru hub se řídíme nejdůležitější houbařskou zásadou, což znamená, že sbíráme pouze houby, které bezpečně známe! Sbíráme jen mladé a zdravé plodnice, viditelně staré, červivé a měkké houby necháme v lese svému osudu. Zda se v houbách opravdu vyznáte, si můžete prověřit v našem testu. 

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na první houby a celý rok jich nejen v lese bude přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste.

KVÍZ:

 Houby jsou chutným a zdravým doplňkem našeho jídelníčku. Pokud se je naučíme dobře zpracovat a připravit, obohatíme své pokrmy o skvělou vůni a nezaměnitelnou chuť. Mnohdy dokáží nahradit i maso. Houby mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují až 90 % vody, 6 % bílkovin, 1 % minerálních látek (zejména draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a stopové prvky, například zinek, měď a mangan), najdeme v nich provitamín A, skupinu vitamínů B, vitamín D. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, podporují činnost střev a některé druhy se mohou pyšnit i léčivými účinky. 

Zpracovávání hub - čištění, zamrazování, sušení a nakládání

 

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.

Houby

Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit

Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.

Houbové

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

V lese se to stále hemží sběrači hub, lidé se tu potkávají s více či méně plnými košíky a hospodyňky doma předem přemýšlejí, jak s letošní úrodou naloží. Dnes vás naučíme, jak houby správně zakonzervovat.

Když

Tradiční i netradiční recepty z hub, které musíte vyzkoušet

 

Ragú, guláš, sekaná i houbový kuba: Pokrmy z hub, na které nedáme dopustit

Druhů hub je jen v Čechách takové množství, že je toto téma snad nevyčerpatelné, a proto se k houbám znovu vracíme.

Ragú,

Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou

Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.

Co

Houbařská sezóna je v plném proudu: Recepty na smaženici z hub 6x jinak

Přinesli jste si z procházky lesem plný košík hub? Byla by škoda nevyužít této sezóny a nepřipravit si z nich tolik oblíbenou smaženici. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty.

Houbařská

DALŠÍ VÝBORNÉ A PROVĚŘENÉ HOUBOVÉ RECEPTY

Fotorecepty z hub krok za krokem 

 

Polévka je grunt: Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem

Přinesli jste si z lesa košík nasbíraných hub? Milujete kromě houbové smaženice také houbové polévky? Potom zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a čerstvými hříbky. Je výborná!

Polévka

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

Klasická houbová smaženice je tím nejlepším a zároveň nejjednodušším, co si lze z čerstvě nasbíraných hříbků a jiných hub připravit. A ta vůně během přípravy! Dnes si smaženici s vejci připravíme krok za krokem.

Recept

Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem

Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.

Recept

Recept na slaný houbový koláč krok za krokem

Nevíte, co se zbylými žampiony či nasbíranými hříbky? Nebo máte zásobu hub sušených? V každém případě máme pro vás dobrý tip na slané pohoštění a něco dobrého k vínu. Houbový koláč rozhodně nezklame! Naučíme vás ho krok za krokem.

Recept

 

Vaříme z hub podle videoreceptů

Videorecept Pohanka a dušené houby

Videorecept na přípravu lehkého a zdravého pokrmu z pohanky a dušených hub. Pohanka je superpotravinou, kterou znaly a používaly při vaření už naše babičky, a společně s houbami tvoří výtečnou kombinaci.

Videorecept

Videorecept: Špagety s krémovou houbovou omáčkou

Špagety, houby a smetana - dokonalá kombinace! Jen pár surovin a trocha šikovnosti stačí k přípravě výborného hlavního chodu. Podle tohoto video návodu jej zvládne připravit opravdu každý!

Videorecept:

Videorecept: Houbovopórková směs podle Anny

Něco zdravého k večeři? Zkuste tuhle dobrotu!

Videorecept:

A na závěr to nejlepší: Recept na smetanovou houbovou omáčku

 

Smetanová houbová omáčka

(doba přípravy 45 min)

Smetanová

 

Úvodní foto: Pixabay.com

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz