Hon na hřiby a jiné jedlé druhy hub je právě teď velmi aktuální. Pro mnohé z nás nejsou houby jen jídlem, ale doslova vášní! Pojďme se na houby podívat zblízka - prověřit si své znalosti, vyzkoušet spoustu receptů na polévky, smaženice i omáčky, naučit se houby sušit, zamrazit i nakládat, ale také uchovat v nich důležité vitamíny. Mimochodem, věděli jste, že až 6 milionů Čechů minimálně jednou ročně vyrazí do lesa na houby? Náš houbařský speciál si proto nesmíte nechat ujít!
Při sběru hub se řídíme nejdůležitější houbařskou zásadou, což znamená, že sbíráme pouze houby, které bezpečně známe! Sbíráme jen mladé a zdravé plodnice, viditelně staré, červivé a měkké houby necháme v lese svému osudu. Zda se v houbách opravdu vyznáte, si můžete prověřit v našem testu.
KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu
Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na první houby a celý rok jich nejen v lese bude přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste.
Houby jsou chutným a zdravým doplňkem našeho jídelníčku. Pokud se je naučíme dobře zpracovat a připravit, obohatíme své pokrmy o skvělou vůni a nezaměnitelnou chuť. Mnohdy dokáží nahradit i maso. Houby mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují až 90 % vody, 6 % bílkovin, 1 % minerálních látek (zejména draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a stopové prvky, například zinek, měď a mangan), najdeme v nich provitamín A, skupinu vitamínů B, vitamín D. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, podporují činnost střev a některé druhy se mohou pyšnit i léčivými účinky.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.