
Jakou svačinu školákům připravit, aby splnila svůj účel? Stejně tak je to se svačinami pro nás dospělé. Svačina může být šikovným nástrojem, který zabrání pozdějšímu přejídání a pomůže předcházet chutím na sladké. Důležité je však její složení.
Moderní příprava svačin pro děti i dospělé nemusí být nijak složitá a ani časově náročná. Měla by obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny a přiměřené množství tuku.
-> Škola začala: Svačinový tahák pro rodiče se může hodit
S dobrou pomazánkou připravíte svačinu během chvíle, snadno a rychle. Stačí ji pak doplnit pečivem a čerstvou zeleninou. Pomazánky jsou oblíbené u dětí i dospělých, proto bývají obvyklou součástí svačinových boxů. Mnozí z nás nedají dopustit na ty klasické, které pamatujeme ještě z našeho dětství.
-> Do školy i na výlety: Jak připravit chutné svačinky, které děti ocení?
Skvělou svačinou do krabičky je také přiměřená porce pečiva, oblíbených wrapů či tortill. Pro moderní svačinu splňující požadavek na co největší výživové hodnoty a zdraví prospěšné látky bude vhodné vybrat žitné nebo celozrnné pečivo. Má více vlákniny, a tak nás také více a na delší dobu zasytí. I u tortill je lepší sáhnout po celozrnné variantě.
Sendviče mohou být hned zajímavější a chutnější, když si trochu vyhrajeme s jejich náplní. Zelenina se postará nejen o jejich lehkost a svěžest, ale i o barevné vyladění. K tomu nám dobře poslouží rajčata, papriky, okurky, ředkvičky, mrkev nebo avokádo.
-> Svačina do školy aneb Jak připravit perfektní sendvič pro děti
Rychlou a chutnou svačinovou variantou je také cottage sýr. Obsahuje velmi vysoké množství bílkovin, a naopak málo tuku. S jeho neochucenou variantou můžete doslova kouzlit a doladit jej podle své fantazie.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Tvarohové svačinky za třetinu: Vsaďte na domácí přípravu!
Proč zbytečně utrácet, když si oblíbené tvarohové svačinky můžeme připravit i doma. Času na vaření a pečení máme teď víc než dost. Naučíme vás nejen domácího pribináčka, veku nasladko, chlazené mléčné řezy, ale i oblíbenou treskovou pomazánku.
Snídaně i svačina: Rychlou buchtu na plech zvládnete i z toho, co máte doma
Rychlé buchty z jednoduchého litého těsta zachrání nejednu snídani nebo pohoštění. Stačí pár surovin, jedna mísa a dortová forma, pekáček, srnčí hřbet či hlubší plech. Rozhodně se nikdy nepřejí, můžete je totiž nekonečně obměňovat.
Na chlebíčky i na svačinu: Jak udělat pokaždé skvělou vajíčkovou pomazánku?
Uvařit vejce a připravit z nich pomazánku je snadné a rychlé. Proto ji často podáváme k večeři i ve svačinách. Velkou parádu s ní uděláme vždy, když tzv. „nemáme doma nic k jídlu". Potěšíte s ní totiž většinu strávníků, pokud ne rovnou všechny. Co do vajíčkové pomazánky patří? Čím ji můžeme obohatit, jak ji vylepšit a obejdete se bez majonézy? Všechny odpovědi máme.
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena