
Domácí sladké pečivo můžeme čas od času zařadit mezi školních svačiny - ať už je to koláč, domácí sušenky nebo třeba bílý jogurt s domácím müsli a čerstvým ovocem. I jednoduchá domácí buchta na plech bude lepší než průmyslově zpracované výrobky potravinářského průmyslu. Je totiž jen na nás, o jaké suroviny a živiny své pečivo obohatíme, aby děti měly v rámci možností co nejzdravější svačinku.
Sladká svačina, která bude bohatá i na další živiny než jen cukr, ocení nejen rodiče ale jistě i děti. Právě domácí výroba umožňuje složení pečiva ovlivňovat. Máme tak kontrolu nad tím, co do pečení přidáváme a v jakém množství - narozdíl od kupovaných výrobků.
-> Svačina do školy aneb Jak připravit perfektní sendvič pro děti
Kolik cukru do pečiva pro děti přidáme, je v našich rukou. Cílem je upéct tak, aby dětem chutnalo, ale zároveň to s cukrem nepřehánět.
Podle Světové zdravotnické organizace by měla být přijatá energie z cukru méně než 10 % z celkového denního kalorického příjmu, ideálně pak 5 %. To u školáků mezi 7 a 10 lety znamená 42 gramů, respektive 21 g přidaného cukru denně.
-> Perník na plech: Záchrana k snídani i hvězda nedělního odpoledne
Když potřebujeme něco, co přežije i menší karambol v batohu, buchta na plech z litého těsta je jistota.
V jedné míse metličkou smícháme všechny suroviny. Nejdřív sypké (mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli) pak přidáme tekuté (vejce, olej, kefír/jogurt/mléko), krátce promícháme a těsto vlijeme na vymazaný či papírem vyložený plech.
-> Snídaně i svačina: Rychlou buchtu na plech zvládnete i z toho, co máte doma
Flapjack je hutná ovesná tyčinka z vloček, tuku a medu, často obsahuje ořechy, semínka a sušené ovoce. Je velmi podobná müsli tyčinkám.
Postup výroby je snadný:
Skvěle se porcuje, drží pohromadě a cestu do školy hravě přežije. Když to nebudeme přehánět s cukrem, medem nebo sirupem, získáme daleko hodnotnější (i levnější) verzi kupovaných výrobků.
Část tuku můžeme nahradit jablečným pyré, sladit můžeme také datlemi místo cukru, hodí si i nejrůznější semínka.
Sušenky mají výhodu, že vydrží v dóze klidně týden. Těsto si navíc můžeme připravit dopředu. Pak už stačí jen udělat váleček a nakrájet ho plátky přímo na plech. Do školy volíme menší průměr - lépe se jí a tolik nedrobí.
Tip: Kuličky těsta na cookies můžeme zamrazit do zásoby. Stačí ho dát v kuličkách na tác do mrazáku, po zamrznutí je přesypeme do sáčku. Ráno pak pečeme z domácího mraženého polotovaru – stačí přidat minutu navíc.
-> Cookies s arašídovým máslem
Recepty, které se mohou hodit k svačině:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena