Ovesné vločky, mouku a třtinový cukr smícháme. V menším hrnci necháme rozpustit máslo s javorovým sirupem a přidáme lžičku jedlé sody. Rozpuštěné máslo se sirupem a sodou smícháme se směsí z ovesných vloček.
Než začneme tvarovat sušenky, tak si rozehřejeme troubu a na plech dáme pečící papír.
Na plech vystlaný pečícím papírem tvarujeme pomocí lžíce sušenky, stejně vysoké a ne moc velké, při pečení se sušenky zvětší.
Ovesné sušenky pečeme na 150 °C, dokud sušenky nezezlátnou. Sušenky necháme vychladnout a pak podáváme. Aby nám sušenky vydržely co nejdéle, uzavřeme je do vzduchotěsné nádoby.
Ovesné sušenky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře uskladněné vydrží i 2 týdny.