Rozhodli jste, že se pustíte do bábovky, ale nevíte, jak a kde začít? Pak jste na správném místě. S jednoduchými tipy snadno zvládnete perfektní vláčnou bábovku, na které si pochutnáte (a neudusíte se). Zvolit můžete z řady těst a upéct tak tvarohovou, kefírovou nebo třeba šlehačkovou či ořechovou.
Nadýchaná bábovka se tradičně peče o víkendech, ale ve všední dny jako když ji najdete. V české kuchyni má své pevné místo, protože jde o jednoduchý a variabilní moučník, který získal punc české rodinné pohody. Typicky se bábovka podává k odpolední kávě nebo čaji.
V českých domácnostech se pečou různé druhy bábovek – od klasické mramorové bábovky, přes tvarohovou, olejovou, hrnkovou, jogurtovou až po bábovkou ořechovou či kokosovou.
Bábovkám sluší také polevy, jako jsou třeba rychlá čokoládová, rumová nebo citronová.
Většina bábovek vychází z několika základních surovin, většinu z nich pravděpodobně máte doma mezi zásobami:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa (pokud chcete mramorovou bábovku)
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme mléko, olej a vanilkový cukr, vše dobře promícháme. Postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Pokud chceme mramorovou bábovku, odebereme část těsta a vmícháme do něj kakao. Těsto (těsta) vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45–50 minut.
Po upečení necháme bábovku chvíli zchladnout, ale ne příliš dlouho, aby šla z formy dobře vyklopit. Pomoct si můžeme trikem s mokrou utěrkou. Utěrku namočíme do studené vody, vyždímeme ji a obalíme jí formu. Chlad způsobí, že se stěny formy mírně stáhnou, tím se korpus oddělí od stěn. Po pár minutách by měla bábovka jít snadněji vyklopit.
Pokud rádi experimentujeme, vyzkoušejte různé druhy mouky nebo část mouky nahraďte mletým mákem či mletými ořechy. Nemáte máslo nebo mléko? Použijte smetanu ke šlehání.
Použijte exotické koření jako kardamom nebo skořici. Bez obav přidávejte i likéry, za bábovku s vaječným koňakem vás budou blahořečit! Podobně bábovce sluší sušené i čerstvé ovoce.
Recepty na bábovky, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena