těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
1 hrnek | cukr krystal | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
1 hrnek | mléko | |
0.5 hrnku | olej | |
2 lžíce | vlažná voda | |
1 ks | kypřicí prášek | |
2 lžíce | kakao | |
1 hrst | mleté ořechy | |
poleva | ||
1 lžíce | vlažná voda | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
100 g | cukr moučka |
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme mouku, mléko, olej, vlažnou vodu, kypřící prášek a vymícháme hladké a vláčné těsto. Nakonec přidáme dvě lžíce kakaa, hrst mletých vlašských ořechů a znovu dobře promícháme. Těsto vlijeme do formy na bábovku a pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 30 minut, řídíme se podle zkušeností s vlastní troubou. Upečenou bábovku zkontrolujeme píchnutím špejlí, je-li špejle suchá a čistá, bábovka je hotová. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Připravíme si citronovou polevu - do misky dáme vodu s citronovou šťávou a pomalu přidáváme moučkový cukr, za stálého šlehání metličkou, až směs získá hladkou, hustou konzistenci. Tou pak potíráme vychladlý moučník a polevu na něm necháme dobře zatuhnout. Poté oříškovou bábovku s citronovou polevou nakrájíme a podáváme.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena