Škola pečení: Na čem záleží při vymazávání a vysypávání forem?

Škola pečení: Na čem záleží při vymazávání a vysypávání forem?

Formy a plechy je před pečením nutno vymazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Nebo dáváte přednost pečícímu papíru? I tak zdánlivě jednoduchá věc má svá pravidla.

82755×

Pečení na jedničku - výběr formy

Na trhu již existuje mnoho různých druhů forem s rozmanitostí v materiálech, tvarech i velikostech. Dávno neseženeme jen porcelánovou či hliníkovou formu na bábovku a srnčí hřbet. Zmíněné materiály samozřejmě zůstaly a pro zastánce tradičního pečení jsou stále dostupné, ale seženeme řadu poniklovaných, silikonových a forem s nepřilnavým plastovým povrchem. Silikonové formy různých barev příjemně doplní i barevnost kuchyňské výbavy, stejně tak formy s nepřilnavým povrchem, které bývají uvnitř šedé, šedobílé, černé, ale i zlaté a moučníky se z nich velmi snadno vyklápějí.

Pečení různých druhů těst - kdy vymazávat?

Přestože se z forem těsta vyklápějí bez zbytečné námahy, je obvykle lepší formu lehce vymastit (olejem, tekutým margarínem, máslem). Při pečení bezé, ořechových a marcipánových těst je třeba formu i lehce vysypat moukou. Kovové formy a plechy vymazáváme pevným máslem nebo margarínem, které necháme při pokojové teplotě mírně povolit, případně používáme olej.

Třená těsta obsahují dost tuku, takže riziko přichycení k formě je nízké. Přesto je lepší formu alespoň mírně vymazat. Plněné moučníky z třeného těsta pečeme nadvakrát, předpečeme jej bez náplně. Aby okraje těsta při pečení nesklouzly a náplň se následně nepřipekla ke stranám formy, přichytíme třené těsto před pečením proužkem hliníkové folie.

Pomáháme si pečícím papírem

Pokud zvolíme pečící papír, nemusíme formu předem vymazávat, platí to u většiny těst. Některá hotová (předem vyválená těsta v plátu) jsou přímo nachystaná na pečení, stačí jen rozmotat a vložit na plech nebo do jiné formy. U bezé a těst obsahující ořechy nebo marcipán vymazáváme i pečící papír. Při pečení vrstvených moučníků (třeba na medovník, marcipánový dort), jež se skládají z více kruhů spojených na sebe krémem, postupujeme následovně - předkreslíme si na pečící papír kruh, potřeme ho tukem a teprve potom naneseme těsto.

Vysypáváme nejen moukou a strouhankou

Při vysypávání formy používáme nejen hrubou mouku a strouhanku, která může být jemná, hrubá i opražená. Na vysypávání formy při pečení světlého moučníku zvolíme strouhanku světlou, tmavší používáme třeba na kakaový korpus. Kromě toho můžeme použít i nasekané mandle, mandlové lupínky, kokosovou moučku, vločky nebo bramborovou vlákninu. Mandlové lupínky navíc dodají na atraktivnosti moučníku. Po vysypání formou zatřeseme do stran, abychom sypání rozvrstvili po celé ploše.

Při vysypávání formy pozor na alergeny!

Trpíte-li alergií na lepek nebo mléko, je nutné se tomuto faktu přizpůsobit. Použijeme tuk bez obsahu mléka a místo mouky a strouhanky jinou z alternativ jako prosné vločky, mandle nebo bezlepkovou mouku, vypomůže nám i pečící papír.

Výborné muffiny s kousky čokolády
(doba přípravy 30 min )

Domácí perník
(doba přípravy 15 min )


Honzíkovy české buchty
(doba přípravy 1 h 15 min )

Foto: Sxc

user-icon

autor Michy