
Tvaroh je skvělá surovina – je levný, chutný, plný bílkovin a poskytuje nekonečně možností, co z něj připravit. Stačí pár surovin a máte na stole pomazánku, která se hodí k snídani, večeři nebo klidně i na jednohubky pro návštěvu.
Tvarohové pomazánky jsou velmi vděčné – stačí pár surovin, pár minut a připravíme něco, co chutná pokaždé jinak, a přesto vždycky skvěle.
Ať už máte rádi jemné, pikantní, svěží nebo třeba sladké pomazánky, na tvaroh se můžeme vždycky spolehnout.
-> Nejlepší recepty na rychlé pomazánky
Připravíme z nich například zdravou tvarohovou pomazánku pro děti i na chlebíčky ke slavnostnějšímu pohoštění nebo superjednoduchou a neskutečně lahodnou tvarohovou pomazánku s bylinkami. Navíc vás jejich příprava nebude stát ani moc času, ani moc peněz.
Tvaroh v kostce bývá hutnější, ten ve vaničce zase někdy až moc řídký. Pokud chcete krémovou, hladkou pomazánku, je dobré smíchat ho s máslem. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Pak ho utřeme se lžící tvarohu vidličkou, dokud se nespojí. Postupně přidáváme zbylý tvaroh a vymícháme do hladka.
Jaké kombinace stojí za vyzkoušení a jak dostat z tvarohu to nejlepší?
Papriková budapešťská pomazánka je absolutní klasika mléčných barů. U pultů s lahůdkovými saláty a pomazánkami má své pevné místo, stejně tak na českých jednohubkách.

Tvarohová pomazánka s pažitkou je jednoduchá a geniální. Tvaroh smícháme s máslem, osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a pažitku. Perfektní na čerstvý chleba, dalamánky nebo do sendvičů!

Do tvarohu přidáme čerstvou nebo nakládanou feferonku, lžičku hořčice, mletou papriku, sůl a pepř.
-> Tvarohové svačinky za třetinu: Vsaďte na domácí přípravu!

Pokud máte rádi kombinaci svěžesti a ostřejšího závěru, křenová pomazánka je to pravé. Na žitném chlebu je dokonalá, skvěle se však hodí i k pečenému masu.
-> Vypěstujte si zdraví za oknem. Mikrobylinky udělají z každé porce umělecké dílo

Máte v lednici papriku, která už trochu povadla? Dejte ji do trouby nebo na gril, oloupejte a rozmixujte s tvarohem, česnekem, solí a olivovým olejem.
Tvaroh se nehodí jen na slané pomazánky. Smíchejte ho s medem, skořicí a nasekanými ořechy. Pokud chcete krémovější konzistenci, přidejte trochu zakysané smetany. Skvěle chutná na toustech, lívancích či palačinkách nebo s ovocem.
-> Silvestr i běžná večeře aneb Nejlepší pomazánky pro každou příležitost

Pokud chcete lehkou a zdravou avokádovou pomazánku, rozmačkejte zralé avokádo, přidat tvaroh, limetkovou šťávu, sůl a pepř. K dochucení přidejte trochu koriandru nebo chilli.
Chcete něco vydatného? Smíchejte tvaroh s tuňákem z konzervy, trochou citronové šťávy, hořčicí a nasekanou cibulí. Tuňáková pomazánka je skvělá do baget, wrapů nebo s krekry.
-> KVÍZ: Umíte vařit a jíst zdravě? Jak blízká vám je zdravá výživa - otestujte se!

Recepty na pomazánky, které by vám neměly ujít:
Tvarohová pomazánka se sušenými rajčaty
Tvarohová pomazánka se zeleninou
Tvarohová hermelínová pomazánka
Tvarohová pomazánka s moravským uzeným
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena