Mléčná kuchyně - tvaroh a jogurt

Mléčná kuchyně - tvaroh a jogurt

Na trhu s potravinami v oddělení mléčných výrobků nesmíme přehlédnout zejména nabízené tvarohy a jogurty. Nalezneme tvaroh tučný, jemný i odtučněný, ale také tvaroh ovocný, jogurt bílý i různě upravený s příchutí.

17501×
Pro naše kuchyně by právě tyto výrobky měly být těmi často používanými, zejména pro jejich blahodárné účinky.

Tvaroh

V dnešní době je tvaroh stále oblíbenou potravinou k přípravě běžných i dietních pokrmů.Je lehce stravitelný, zásobuje nás potřebným vápníkem a lze jej využít nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni. Tvarohová jídla, která vařily naše babičky, možná už ani neznáme. Přesto se některá objevují na jídelních stolech našich domácností. Oblíbená by mohla být především tam, kde jsou děti. Jejich příprava je snadná a poměrně rychlá. Tvarohu není nikdy dost. Obsahem bílkovin se vyrovná kterémukoliv masu. Tvaroh má nejen vysoký obsah vápníku, ale také fosforu a sodíku. Má ale dost málo železa, proto je dobré ho kombinovat se žloutky, ovocem, ořechy, ale i se zeleninou. Je lépe stravitelný než maso. Jeho úprava je rychlejší, méně náročná a pokrmy z tvarohu mohou být sladké i slané.

Tvarohové recepty

Tvarohové šišky s ovocnou omáčkou

Prolisovaný tvaroh se utře s vejcem a máslem, mírně osolí a spolu s moukou se vypracuje těsto. Z těsta se vyválí váleček, ukrajují se šišky. Ty se vládají do vroucí vody a vaří 4 - 5 minut. Hotové šišky se polévají omáčkou z džemu nebo z rozvařených švestek.

Tvarohové lívanečky

Rozmíchaný tvaroh s vejcem, cukrem a moukou se mírně osolí. Ze směsi se tvarují placičky a smaží se dozlatova. Hotové se potírají džemem a pokapou jogurtem nebo kysanou smetanou.

Tvarohová pomazánka s ořechy

Tvaroh vymícháme s mlékem a solí v jemný krém, přidáme stroužek česneku, kopr mleté ořechy.

Pikantní tvarohová pomazánka

Tvaroh rozšleháme s mlékem, citronovou šťávou, uvařenými žloutky a sardelovou pastou, přidáme strouhaný křen a jablko, přisolíme

Jogurt

Nesmíme zapomenout na další mléčný produkt - jogurt. Právě jogurt byl považován za symbol dlouhověkosti, je nejlépe stravitelným zdrojem živočišných bílkovin a dodavatelem vápníku pro náš organismus. Jak ale připravit zdraví prospěšný ochucený jogurtový krém? Ani tentokrát nejde o záležitost náročnou, ale zcela jednoduchou a snadno připravitelnou. Vystačíme s bílým jogurtem a ovocem či zeleninou. Posuďte sami.

Jogurt s jablky a medem

Očištěná a omytá jablka nastrouháme. Jablka promícháme s medem a jogurtem a můžeme podávat.

Pikantní jogurt

jemně nastrouhaný perník, kečup, pokrájenou petrželku a pažitku vmícháme do jogurtu, ozdobíme plátky ředkviček Jogurt se používá nejen na různé krémy, ale také na přípravu dresinků k masům, do zeleninových salátů, přidává se při tepelné úpravě do omáček, ochutí se jím vhodně například i servírovaná rajská polévka. Jogurt by neměl chybět spolu s tvarohem v žádné domácnosti. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena