Abychom kypěli zdravím, byli fit a psychicky odolní, potřebuje naše tělo dobré palivo. Co znamená dobře jíst? Zajímat se o to, co vkládáme do pusy, dbát na střídmost a vařit ze základních surovin. V jídle víc než kde jinde totiž často platí, že méně je více. S naším kvízem si můžete udělat obrázek o tom, jestli sami jíte zdravě.
Jedním z nejčastějších mýtů je, že kvalitní jídlo musí být složité nebo nákladné. Ve skutečnosti se však základní pravidlo smysluplného stravování opírá o jednoduchost a běžně dostupné přirozené potraviny.
Suroviny jako (neslazené) mléčné výrobky, obiloviny všeho druhu, maso, vejce, zelenina a ovoce zasytí a dodají potřebné živiny i energii. Navíc z nich uvaříte v zásadě jakékoli jídlo, můžete tak s klidem zapomenout na ultra zpracované potraviny a polotovary. Ty totiž často obsahují (i skrytý) cukr, sůl a potravinářskou chemii, jako jsou například barviva nebo konzervanty.
Příprava jídla z čerstvých surovin nemusí být složitá. Snažte se vybírat sezónní suroviny, které mají nejlepší chuť a jsou dostupné za příznivou cenu. Technika přípravy – jako vaření, vaření v páře, rychlé restování nebo dušení – také ovlivňuje, jak „zdravé“ jídlo uvaříte.
Důležité je také dbát na adekvátní velikost porcí. Dlouhodobé přejídání vede k nárůstu hmotnosti a s tím spojeným zdravotním problémům. Zdravý jídelníček znamená hlavně uvědomělý přístup: tedy vybírat základní suroviny, šetrně je přípravovat a hlídat jejich množství.
Abyste zjistili, jak zdravě opravdu jíte a vaříte, můžete vyzkoušet náš kvíz!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena