Vaříme v páře

Vaříme v páře

Umění každého kuchaře je více či méně závislé na vybavení kuchyně a na způsobu přípravy pokrmů. Většinu receptů, nebo samotných surovin můžeme připravovat hned několika způsoby. Například maso lze péct na pánvi, na ohni, na grilu, v alobalu v uhlících a nebo v páře. Stejně tak zelenina se dá připravit výše uvedenými způsoby. Ale věřte nebo ne, nejzdravější a nejchutnější jídlo plné vlastní šťávy a bez karcinogenních látek získáme pouze vařením v páře. Proto se tomuto způsobu vaření budeme věnovat v tomto článku.

390725×
Jako názornou pomůcku a inspiraci k tomuto článku jsme si vybrali parní hrnec Tefal Steam Cuisine 700 Turbo Diffusion, který nám poskytla firma TEFAL. Tento kuchyňský spotřebič je elektrický a k připravování pokrmů v něm vám bude stačit obyčejná voda z vodovodu. Tělo hrnce se skládá ze základny, která obsahuje topné těleso. Dále obsahuje odnímatelný ochranný kroužek, který umožňuje rychlý vznik páry, vaničku na vodu a na přední části hrnce je otočný časovač, podobně jako na mikrovlnné troubě. Pára totiž vzniká z vody při 100°C, proto by bylo zbytečné na hrnci nastavovat teplotu. Teplota páry je k vaření zcela postačující a to, jak je daná surovina uvařená, je dáno délkou vaření a ne teplotou. Pára v hrnci vzniká zhruba za 5 vteřin. Dalšími částmi parního hrnce jsou: sběrná nádoba, do které otéká zkondenzovaná pára a extrakty ze surovin. Také se v ní vaří vejce. Pak je již samotná varná nádoba. V případě parního hrnce Steam Cuisine 700 Turbo Diffusion jsou to nádoby hned dvě. Každá má na svém dně mřížku ze stejného průhledného materiálu, ze kterého jsou vyrobeny i stěny nádoby. Mřížky jsou zde proto, aby pára mohla pronikat do nádob a vařit suroviny ze všech stran. Poslední část hrnce tvoří důležitá poklička. Ta zajišťuje cirkulaci páry uvnitř hrnce. Popišme si nyní, jak probíhá samotné vaření v tomto parním hrnci. Do spodní části s topným tělesem nejprve nalijeme vodu. Poté vložíme pokrm do varných nádob a ty nasadíme na základnu. Vše přiklopíme pokličkou a podle návodu nastavíme příslušnou délku, po kterou chceme pokrm připravovat. To je vše. Konec vaření nám oznámí cinknutí, stejně jako u mikrovlnné trouby. Během vaření musíme dávat pozor, aby v základně byl stále dostatek vody. Tu můžeme dle potřeby během vaření přilévat postranními nálevkami základny hrnce. V parním hrnci můžeme připravovat nepřeberné množství surovin i celých pokrmů. V hrnci se dá připravit dokonce i celé kuře. Stačí z varných nádob odstranit mřížkované přepážky, čímž nám vznikne velký válcovitý prostor, do kterého se celé kuře bez problému vejde. Kromě kuřete lze v parním hrnci připravovat všechny druhy zeleniny. Velmi chutné jsou například brambory, které vařením v páře neztratí svou výjimečnou chuť, a při vaření se nerozpadají. Další surovinou je rýže, nebo těstoviny. Jejich vaření bude ale trvat trochu déle než vaření zeleniny či masové směsi.

Naše první vaření

Při našem prvním vaření v parním hrnci jsme vyzkoušeli jednoduchý recept. Do horní nádoby jsme dali kuřecí stehenní řízky a do spodní nádoby do půlky brambory a do druhé poloviny brokolici. Po 30 minutách byl celý pokrm hotový. Ještě před vyndáním masa z hrnce jsme na něj pokladli plátky sýra a nechali ještě 2 minuty zapéct. Překvapila nás ohromná chuť jednotlivých surovin. I přesto, že se vše vařilo najednou, se chuti masa, brambor a výrazné brokolice nepromísily a zachovali si svou jedinečnost. Brokolice a brambory byli jednoduše skvělé a maso připravené bez oleje a vařené v páře a ze všech stran najednou bylo úžasné. Maso, které jsme nestihli sníst, zůstalo i druhý den šťavnaté. Nakonec ještě zbývá shrnout výhody a nevýhody vaření s parním hrncem Steam Cuisine 700 Turbo Diffusion.

Výhody:

Hrnec se dá jednoduše umývat vlažnou vodou a spodní část stačí vysušit papírovou utěrkou, nebo ubrouskem. Po umytí ho můžete nechat rozložený a uschovat ho do skříňky. Jednotlivé části hrnce jsou z velice pevného plastu, který je velice ohebný a odolný i když vypadá křehce. K vaření nepotřebujete žádný olej. Hrnec má nízkou spotřebu elektřiny (650W) a všechny suroviny jsou připraveny mnohem rychleji, protože se vaří ze všech stran najednou. Kuře v celku o hmotnosti 1 kg připravíte v parním hrnci přibližně za 50 minut. Plátky masa společně se zeleninou a brambory uvaříte během 30 minut. Rybí filety budou křehké a hotové během 20 minut i méně. Rýže a těstoviny připravíte za 30 minut (hodně záleží na kvalitě těstovin). V parním hrnci lze mimo to uvařit i vajíčka. K tomu slouží speciální část základny, kam vajíčka vložíme. Vajíčka jsou hotová během 15 - 20 minut. Všechny suroviny uvařené v páře jsou zdravé a velmi chutné.

Nevýhody:

Tento parní hrnec má opravdu jen několik málo nevýhod, které spíš plynou z pohodlnosti toho, kdo s ním zachází. Při vaření a zejména při vyndávání hotových pokrmů z hrnce musíme dávat pozor na horkou páru, která by nás mohla při nepozornosti jednoduše opařit. Během jednoho vaření se nám také stalo, že nám jedna nádoba vyklouzla z chňapky, protože ucha jsou trochu menší a nemají na sobě žádné protiskluzové prvky. A ruka v chňapce přece jen nemá takový cit. Ale stačí trochu víc opatrnosti a podobným nehodám se vyvarujete a na vaření v páře si velice rádi zvyknete. Poslední maličkostí jsou gumové protiskluzové špalíčky zasunuté zespodu do základny. Když totiž postavíme hrnec na kuchyňskou desku, tak se tyto špalíčky občas přilepí a někdy se ze základny vysunou a zůstanou na stole. Ale trocha vteřinového lepidla by měla pomoci. Také byste si vždy měli nachystat nějakou podložku, na kterou si postavíte nádoby po vaření. V mřížkách totiž zůstává zkondenzovaná pára - voda, která po zvednutí nádoby okamžitě z mřížek vytéká. Parní hrnec věnovala do soutěže firma TEFAL. Jejími výrobky se budeme zabývat i v některých dalších článcích, takže se máte na co těšit. Foto: Semik.com
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena