Známe to všichni. Třešně dozrají a najednou máme plné košíky. Ty nejhezčí sníme rovnou ze stromu, ale co s tím zbytkem?
-> Jednoduchý koláč po francouzsku: Upečte si tradiční clafoutis s třešněmi
Čas třešní přichází již v květnu, kdy dozrávají srdcovky a poslední třešně (chrupky) sbíráme ještě o prázdninách. Třešně se snažíme trhat vždy i se stopkou, aby nám "nevytekly". Plody zasažené hnilobou nebo načaté od hmyzu a od ptáků nebereme. Třešně omýváme i se stopkami.
- Třešně, stejně jako veškeré dužnaté ovoce, obsahují především vodu, a to až 80 %. Dále obsahují draslík, vitamíny A, B i C (podporující imunitní systém), železo, měď, vápník (důležitý pro stavbu kostí a zdravých zubů), hořčík a fosfor.
- Třešně jsou také zásobárnou kyseliny listové, která kladně ovlivňuje naši psychiku.
- Třešně obsahují antioxidanty antokyany, které chrání cévy a srdce před poškozením a rakovinným bujením.
-> Nepečený třešňový dort krok za krokem

Kompot jako z babiččiny spíže
Naštěstí existuje spousta způsobů, jak si chuť třešní užít dlouho po sezóně – a třešňový kompot je jedním z těch nejvděčnějších.
Domácí kompoty patří k pokladům české kuchyně. Možná si je spojujeme se svátečním obědem u babičky, ale právě tahle retro pochoutka zažívá svůj návrat. A není divu.
- Domácí kompoty jsou perfektní dezert bez potravinářské chemie. Třešňové pecky jsou aromatické a skvěle ochutí sladký nálev.
- Kompot vydrží celý rok a využije se i v zimě – k víkendovému obědu, do koláče i do zákusků.
Recept na klasický třešňový kompot
Potřebujeme:
- 2 kg třešní
- 200–300 g cukru
- 1,5 litru vody
hřebíček, skořice, citronová šťáva, vanilka
Jak na to:
- Třešně opereme, případně vypeckujeme. Když je předem namočíme na pár hodin do vody s octem, vylezou z nich i nežádoucí červíci.
- Připravíme nálev – cukr rozpustíme ve vroucí vodě a přidáme případné koření.
- Do sterilovaných sklenic naskládáme ovoce, zalijeme horkým nálevem. Proces můžeme zjednodušit tak, že naskládáme ovoce do sklenic, přidáme cukr (případně koření) a zalijeme horkou vodou.
- Uzavřeme víčky a zavařujeme 15–20 minut při 85 °C.
- Sklenice otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo.

Třešňovo-banánová marmeláda
Potřebujeme:
- 800 g vypeckovaných třešní
- 200 g oloupaných banánů
- 2 lžičky kyseliny citronové
- želírovací cukr
Jak na to:
- Třešně spolu s pokrájenými banány rozmixujeme.
- Směs nalijeme do většího hrnce, přidáme 2 lžičky kyseliny citronové a želírovací cukr.
- Vše dobře promícháme a za občasného promíchání uvedeme do varu.
- Ztlumíme plamen a směs za stálého míchání 5 minut provaříme.
- Horkou marmeládou plníme nahřáté, dobře omyté sklenice, nejlépe se šroubovacím uzávěrem.
- Sklenice zabalíme do deky a necháme do druhého dne vychladnout.
Uvařte si s námi
Recepty s třešněmi, které se mohou hodit:
Jednoduchá třešňová marmeláda s brandy

Svěží třešňová buchta se šlehačkou a tvarohem

Jednoduchý třešňový závin

Třešňový koláč dvou barev krok za krokem

Babiččina třešňová bublanina
