Červen je tu a s ním i hlavní sezóna třešní, kterou prostě milujeme, protože předchází tolik očekávané léto. Lesklé plody třešní chutnají nejlíp čerstvě utržené, o tom není pochyb, ale jejich čas uplyne velmi rychle, a proto si je uchováváme i v podobě marmelád či kompotů.
Třešně jsou zdravé, plné vody a nízkokalorické, proto si je můžeme dopřávat neomezeně a není třeba se jich bát ani při redukční dietě. Naopak nám s hubnutím ještě pomohou. Jak je ale zpracovat a uchovat i na horší časy? Můžeme je zavařit, zmrazit i naložit, udělat z nich sirup, protlak, likér i limonádu.
Třešně jsou nejen chutné, ale navíc i velmi zdravé, a propást jejich sezónu by byla veliká škoda. Pomáhají nám s trávením, vylučováním, detoxikací i hubnutím, snižují vstřebávání tuků, čistí játra a krev, mají příznivý vliv na ledviny. Jsou vhodné i při léčbě cukrovky, podporují růst kostí, zvyšují obranyschopnost těla proti infekcím. Jsou známé pro své protizánětlivé účinky, i účinky proti dně a revmatismu. Chrání nás dokonce i před nádorovým bujením. Není to velmi slušný výčet pozitiv?
Třešně, jak známo, nemají příliš dlouhou trvanlivost, měly by se proto co nejrychleji zpracovat. Trháme je opatrně a se stopkou, při utržení stopky třešeň obvykle začne hnít rychleji. Nepomačkané a zdravé třešně se stopkou můžeme skladovat zhruba po dobu tří dnů, nejlépe v lednici, nebo v chladu a ve tmě. Delší skladování už se nedoporučuje a bude třeba se rozhodnout, jak třešně dále zpracovat. Nejjednodušší bude marmeláda, džem nebo kompot, ale ani lahodný likér s vůní léta nebude pro podzimní dny k zahození.
Z čerstvých třešní můžeme připravit spoustu lahůdek, ale když už se nám začnou zajídat bublaniny, sladké knedlíky i třešňové záviny, je čas na zavařování. Třešně můžou při tomto způsobu zpracování ztrácet barvu, proto vybíráme nejlépe tmavší plody. Můžeme třešně předem vypeckovat, ale nutné to není. Třešně na kompot pečlivě přebereme a napěchujeme do čistých sklenic, zalijeme vychladlým svařeným cukerným roztokem, dobře uzavřeme a sterilujeme při 80 °C zhruba 20 minut. Třešně můžeme zavařit i ve vlastní šťávě, stačí naplnit je do sklenic a do každé sklenice přidat lžíci převařené vody. Můžeme přidat i lžíci cukru, ale nemusí to být. Uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při 85 °C.
Na marmelády a džemy z třešní existuje celá řada nejrůznějších receptů a každý si najde ten svůj oblíbený. Je trendem přidávat do marmelád a džemů nejrůznější přísady a koření, vylepšovat tak a ozvláštnit jejich chuť i vůni. Například badyán, hřebíček, skořice a špetka chilli udělá z třešňové marmelády skvělý chuťový požitek pro chladné podzimní a zimní dny, známá je i varianta s čokoládou. Do třešňových džemů a marmelád můžete přidávat v určitém menším poměru i jiné ovoce, nejčastěji višně, jahody, ale i borůvky nebo ostružiny.
Na třešňový likér budeme potřebovat čtyři šálky třešní, dva šálky svařeného cukrového sirupu, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy a koření. Třešně uvaříme ve velkém hrnci i s peckami a přidáme trochu vody. Necháme vychladnout a nalijeme do připravených širokých čistých lahví s dobrým uzávěrem, může být i demižon. Přidáme kousek skořice v celku a několik kusů hřebíčku, zalijeme chladnou cukrovou vodou a k dochucení přidáme třtinový cukr nebo med. Nakonec přilijeme alkohol a směs promícháme, ovoce musí být zcela ponořené. Necháme tři týdny macerovat při pokojové teplotě a mimo přímé slunce, pak přecedíme a slijeme do lahví. Kromě likérů připravujeme z třešní i lahodný sirup na výrobu domácí limonády, který můžeme ochutit plátky citronů či květy levandule.
Cílem zpracování ovoce by mělo být i zachování jeho nutričních hodnot, v takovém případě je nutné vyhnout se dlouhodobému vaření a vyšším dávkám konzervantů. Nejjednodušší je zamrazení, které zachová v ovoci co nejvíc prospěšných látek. Mrazíme jen dobře zralé a zdravé nepoškozené plody. Před zamrazením ovoce dobře umyjeme a osušíme, nasypeme do uzavíratelných krabiček a umístíme do mrazáku. Pokud máte rádi sušené ovoce, v našich podmínkách bude nezbytné pořídit si sušičku, pokud možno s nastavitelnou teplotou. Třešně předem vypeckujeme a abychom zachovali vitamíny, sušíme při teplotě maximálně do 42 °C.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Třešňový koláč z tvarohového těsta: Jen se po něm zapráší!
Třešně nám na zahrádkách právě zrají a po dobrém koláči se na nejednom stole doslova zapráší. Tento z tvarohového těsta je jedním z nich.
Babiččina třešňová bublanina: Pusťte se do pečení, stačí jen pár surovin
Třešně se už na nás usmívají nejen ze stromů, ale i z přepravek ve stáncích s ovocem a zeleninou. Vyzkoušejte názorný recept na skvělou bublaninu z třešní.
Spojení chutí, které vás bude bavit: Upečte křehký rebarborový koláč s třešněmi
Recept na křehký koláč se sezónním ovocem, který vás naučíme opět krok za krokem.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena