
Rebarbora je sezónní poklad, který svou nakyslou chutí ozvláštní koláče, drobenkové buchty, kompoty i domácí džemy. Stačí ji krátce povařit nebo podusit s cukrem a promění se v dokonalou náplň nebo ovocný základ. Přestože je reveň skvělým doplňkem sladkých jídel, ne každému sedne. Přečtěte si, jak s rebarborou zacházet, čemu se vyhnout a proč si na ni dát v některých případech pozor.
Rebarbora je oblíbená sezónní rostlina s osvěžující nakyslou chutí, která se hojně využívá v dezertech, kompotech nebo džemech. Za svou lehce nakyslou chuť vděčí především kyselině jablečné a kyselině citronové, které jsou v ní přirozeně obsaženy.
Začátkem léta se v rebarboře začne zvyšovat obsah látky zvané kyselina šťavelová (oxalová), která při nadměrné konzumaci může škodit. Nutno však dodat, že k tomu má běžný člověk opravdu velmi daleko.
-> Fantastické recepty z rebarbory: Rebarborový koláč 8x jinak
Rebarbora raší celkem brzy na jaře, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Rebarbora obsahuje vitamíny C a K, je také bohatá na minerály jako draslík a vápník.
Červené odrůdy rebarbory obsahují barviva antokyany, které jsou účinnými antioxidanty. Z jara je složení kyselin v rebarboře především ve prospěch neškodné kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové.
Kyselina šťavelová na sebe v lidském těle váže vápník a může způsobovat tvorbu ledvinových kamenů. Při dlouhodobé nebo nadměrné konzumaci může dojít i poklesu dostupného vápníku v organismu a ovlinit metabolismus kostí. Doporučuje se proto jíst rebarboru s potravinami bohatými na vápník- třeba s tvarohem.
-> Jak se dělá tvarohová náplň? Záleží, kam ji chceme použít
Rebarbora je druh zeleniny, z něhož používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy. Nakládáme s ní jako s ovocem.
-> Rebarbora naslano: překvapivé recepty, které musíte ochutnat!
Recepty s rebarborou, které by se vám mohly hodit:
Jemný koláč s rebarborou a jahodami
Bábovka z podmáslí a rebarbory
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena