Skořicové šneky se v Česku zabydlely, rozšířily se však i jinde po světě.
Kynuté skořicové rolky mají původ ve Skandinávii, kde se připravují pod názvem Kanelbullar. V anglicky mluvících zemích je můžeme najít pod názvem Cinnamon Rolls.
-> Kouzlo čerstvého loupáku: Jak upéct nebeský sladký rohlík nebo makovku?

Jak se připravují skořicové šneky?
Na skořicové šneky můžeme použít základní sladké kynuté těsto. Důležité je těsto dobře prohníst a nechat mu dost času na vykynutí. Jen tak docílíme toho, že upečené šneky budou lehké a lahodné.
- Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme skořicí a cukrem. Podél vzdálenějšího okraje necháme asi centimetr neopotřený máslem, abychom mohli rolku po stočení zalepit a šneky se nerozmotávaly. Někdy se do másla přidává i vanilka nebo muškátový oříšek pro intenzivnější chuť.
- Následně těsto zarolujeme a a nakrájíme na stejně velké díly (po cca 2–5 cm). Tak dostaneme jednotlivé rolky-šneky, které položíme řeznou stranou do vymazaného pekáčku nebo na plech, kde se nechají ještě chvíli nakynout. Pokud je klademe do pekáčku jako buchty, nezapomeneme je ze všech stran potřít rozpuštěným máslem, aby se k sobě během pečení nepřlepily.
- Šneky pečeme se v troubě při teplotě 180 °C po dobu 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé. Po upečení se často potírají máslem nebo cukrovým sirupem, aby zůstaly vláčné a lesklé.

Skořicové šneky můžeme péct jednotlivě nebo v těsném kontaktu, podobně jako kynuté buchty. Ve Švédsku a Finsku se tradičně pečou jednotlivě, aby měly z každé strany křupavé okraje.
Naopak v USA, Británii, Německu nebo u nás je běžné je nasázet je těsně vedle sebe na plech nebo do pekáče, aby se během pečení spojily. Při servírování se pak jednotlivé šneky od sebe odtrhávají.

Různé varianty skořicových šneků
Poleva na skořicové šneky se regionálně liší.
- Ve Skandinávii, zejména ve Švédsku a Finsku, se šneky často vůbec nepolévají, místo toho se posypávají hrubým perlovým cukrem. Ve Finsku se také někdy do těsta přidává i kardamom.
- V Německu se používá jednoduchá cukrová glazura, která šnekům dodává další vrstvu lahodnosti a jemný lesklý povrch.
- V USA a Kanadě jsou nejpopulárnější šneky s bohatou vrstvou lepkavé polevy, která se připravuje z krémového sýra (Philadelphia, žervé, mascarpone), cukru a másla. Poleva je hustší a maže se na teplé šneky, na kterých se částečně rozpustí a vsákne. V Kanadě se občas nahrazuje javorovým sirupem, který dodává pečivu přirozenou sladkost a specifickou chuť.
-> Estonský skořicový věnec Kringel

Americké verzi se blíží i poleva z kondenzovaného mléka, která je sladší a řidší.
V Česku se skořicové šneky pečou nejčastěji bez polevy, podobně jako ve Skandinávii, nebo se lehce potírají cukrovou glazurou, případně cukrují. Modernější verze využívají i hutnější smetanovou polevu inspirovanou americkou variantou, ale tradičnější české recepty jsou spíše sušší a méně sladké.
- Americká verze (Cinnamon Rolls) – typicky podávaná s bohatou smetanovou polevou z cukru, smetany a másla. Pečou se těsně u sebe v pekáči.
- Švédská verze (Kanelbullar) – méně sladká, často sypaná perlovým cukrem místo polevy. Pečou se jednotlivě na plechu pro křupavější texturu.
- Skořicové šneky s ořechy – do náplně se přidávají mleté vlašské nebo pekanové ořechy.
- Veganské skořicové šneky – místo másla a mléka se používají rostlinné alternativy, například kokosový olej a mandlové mléko.
- Šneky s jablky, švestkami, rozinkami, tvarohem, makovou náplní či pudinkem - šneky můžeme plnit vším, co máme rádi a během pečení nevyteče.
Upečte si s námi
Sladké recepty, které se vám mohou hodit:
Základní citronová poleva

Kynutí švestkoví šneci

Kynutí šneci se skořicí a tvarohem

Skořicoví šneci z kváskoveho těsta

Kynutí šneci s pudinkem
