Marně nacházíte opravdu dobrý recept na kynuté těsto? Toto je nasládlé a vhodné na pečení koláčů a buchet.
Hodnocení
4.6
/ 5 (10x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
1 špetka
sůl
2 ks
žloutek
250 ml
mléko
1 kostka
droždí
500 g
hladká mouka
100 ml
rostlinný olej
100 g
třtinový cukr
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme vše ostatní - zbytek mléka, rostlinný olej, žloutky, sůl a zbytek cukru.
Vše zpracujeme vařečkou na tuhé hladké těsto, zpracováváme opravdu důkladně, abychom do těsta dostali vzduch a ono nám krásně vykynulo.
Těsto na buchty a koláče necháme v míse přikryté utěrkou vykynout.
Dbáme na uložení do tepla, ne do průvanu. Asi po hodině nám těsto minimálně zdvojnásobí.
Kynuté těsto přeneseme na vál a opatrně vyválíme (při pečení koláče) a přeneseme na plech, nebo z něj odkrajujeme kousky a tvoříme kuličky (buchty).