
Když teploty šplhají ke třicítce, hledáme lehké, svěží a rychlé recepty. Potřebujeme zasytit, ale příliš nezatížit trávení. Poradíme vám, jaké suroviny vybírat, co z hlediska výživy, počasí i vaření dává smysl — a přidáme sedm receptů, které se hodí do letní kuchyně.
Chceme-li se v létě cítit lehce, nemusíme hladovět, ani stát dlouhé minuty u plotny. Stačí vsadit na sezónní, vodnaté a výživné suroviny.
V horkých dnech tělo automaticky přepíná na úsporný režim. Nepotřebujeme tolik energie jako v zimě, o to víc jsou potřeba tekutiny. Proto se ve vedru vyhýbáme těžkým, tučným jídlům s kynutými knedlíky, které jsou typické pro českou kuchyni.
Místo nich přirozeně saháme po vodnaté zelenině, ovoci, fermentovaných mléčných výrobcích, bylinkách, lehkých bílkovinách a jídlech s nižším glykemickým indexem.
Důležitá je i letní úprava jídla — vítězí jednoznačně studená kuchyně, rychlé restování nebo gril.
Těstovinový salát s tuňákem je superrychlý, praktický a díky tuňáku i výživný.
Potřebovat budeme vařené studené těstoviny, tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji, sezónní zeleninu jako cherry rajčátka, okurky nebo papriku. Vše spojíme lehkou zálivkou z olivového oleje, citronu a bylinek.
Luštěniny ve vedru? Ano, ale studené a třeba v podobě cizrnového salátu! Cizrna je obstojný zdroj rostlinných bílkovin a v kombinaci s rajčaty, okurkou, červenou cibulkou a bylinkami chutná náramně.
Květák jako mozeček je lehké letní jídlo, které milují snad všichni.
Květák krátce povaříme, nasekáme nadrobno a opečeme na másle s vejci. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Skvěle se k němu hodí studený okurkový salát se smetanovým dresinkem nebo jen s octem.
Klasické lečo je ikonické letní jídlo, které zvládneme připravit během pár minut na jedné pánvi. Stačí cibule, paprika, rajčata a vejce. Můžeme přidat i trochu pálivé papriky, případně kousek klobásy, ale i bez masa je lečo výborné, lehké a syté.
Meloun s prosciuttem a balzamikem je ideální letní předkrm, chuťovka na zahradní party i jako lehká svačina.
Zapečená kuřecí prsa v bylinkách je lehké, syté jdílo a bez zbytečné námahy. Grilovaná nebo rychle opečená kuřecí prsa ochucená čerstvými bylinkami, citronem a olivovým olejem. Skvěle se k nim hodí zeleninový salát z letní zeleniny.

Cuketa je ideální letní zelenina, je plná vody a snadno přejme chuť ostatních surovin.
Na jednoduchou cuketovou polévku nejdřív orestujeme cibulku. Přidáme trochu brambory, rajčata a povaříme. Na závěr ji můžeme zjemnit lžicí zakysané smetany. Podáváme teplou i studenou.
Recepty na letní jídla, které by vám neměly ujít:
Letní rajčatový salát se sýrem halloumi
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena