
Recept na křehký koláč se sezónním ovocem! Můžeme použít mražené zásoby nebo využít čerstvé třešně a jahody. Rebarbora unese chuť jakéhokoli aromatického ovoce s lehkou elegancí.
Rebarbora patří mezi sezónní poklady, které si nejlépe vychutnáme na jaře a začátkem léta.
Typická kyselkavá chuť rebarbory krásně vynikne v koláčích a dezertech, ale sama o sobě může být na někoho až příliš výrazná. Právě proto se často kombinuje s dalším ovocem. Rebarborový koláč s ovocem a drobenkou v nedělním odpoledni je zkrátka nepřekonatelný prožitek!
-> Rebarborový speciál: Svěží závan do jarního jídelníčku
Pro víkendové pečení se ideálně hodí rebarborový koláč s třešněmi - je jednoduchý, vláčný a plný ovocné šťavnatosti. Stačí pár základních surovin a sezónní ovoce a máte na stole moučník, který potěší celou rodinu. Upečte si ho s námi!
-> Rebarbora naslano: překvapivé recepty, které musíte ochutnat!
Na těsto si připravíme 325 g hladké špaldové mouky, 50 g třtinového cukru, 120 g rostlinného másla, 100 ml vody, 2 lžičky jablečného octa a špetku soli.
Na náplň budeme potřebovat vanilkový pudink v prášku, 2 lžíce třtinového cukru, citronovou šťávu, 300 g rebarbory a 200 g třešní.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a změklé máslo. Do vody zamícháme jablečný ocet a přilijeme do těsta.

Uhněteme tužší těsto, které necháme zhruba hodinu odležet v lednici.

Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky, třešně umyjeme a vypeckujeme.

Takto připravené ovoce dáme do mísy, přidáme třtinový cukr, vanilkový pudinkový prášek a zakápneme citronovou šťávou.

Promícháme a necháme pustit šťávu, kterou poté použijeme na koláč.

Připravené těsto vyválíme, talířem si vyznačíme kruh, který budeme plnit.

Plníme připraveným ovocem, poté přehneme okraje těsta směrem dovnitř. Těsto a náplň potřeme šťávou z ovoce.

Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 35 minut.

Po upečení necháme vychladnout a poté můžeme servírovat. Při servírování můžeme ozdobit bílým jogurtem.

Recepty na dezerty s rebarborou, které by vám neměly ujít:
Jahodovo-rebarborová přesnídávka s jogurtem
Rebarborový koláč s tvarohovou náplní
Koláčky s tvarohem a rebarborou
Zapékaná rebarbora s drobenkou
Víkendové pečení: Tvarohové řezy jsou jemné, vláčné a pokaždé můžou být jiné
Na pohled jsou možná nenápadné, ale uvnitř váš čeká šťavnatost a spousta chuti. Tvarohové řezy si nehrají na velký luxus, přesto mizí z plechu rychleji než cokoliv jiného. Upečete klasické Míša řezy, řezy s ovocem nebo vrstvenou tvarohovou buchtu!

Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena