
Skrze listové těsto vede nejrychlejší cesta k perfektním chuťovkám na večírek i k televizi. S našimi recepty zvládnete pikantní šneky, křehké tyčinky, plněné rolky, rohlíčky nebo šátečky!
Kouzlo chuťovek z listového těsta určených na zobání spočívá hlavně v tom, že je připravíme rychle a zvládne je opravdu každý.
Suroviny můžeme klidně použít podle toho, jaké máme zásoby - extra nákupy nejsou potřeba. Bez čeho se však neobejdeme, je balení listového těsta.
Kterých pět receptů jsme pro vás vybrali?
-> Bleskovka z listového těsta: Slané škebličky s modrým sýrem nestihnou ani vychladnout
Náplně můžeme zvolit sýrové, šunkové, houbové i čiště zeleninové - podobně, jako když děláme domácí pizzu.
Unesou minimum náplně, i poctivou dávku. Vždycky budou skvělé. Proto je můžeme vždycky připravit, co zrovna máme. Pečou se rychle, vypadají efektně a chutnají dobře teplé, vlažné i studené.
Tip: Zkuste udělat dva plechy – jeden pro děti, druhý pikantnější s chilli nebo feferonkami pro dospělé.
Jednoduché listové tyčinky nás vždycky zachrání. Když máme listové těsto, může přijít návštěva i bez ohlášení a doma není nic k pohoštění.
Tyčinky jsou křehké a prudce návykové. Domácí výrobu navíc hosté vždy ocení víc než balíček chipsů.
Zabalit párek do těsta se možná jeví jako příliš jednoduché. Věřte, že párky v listovém těstě snadné opravdu jsou! A když koupíte dobré párky a těsto, pak i neskutečně chutné!
Šátečky a taštičky z listového těsta jsou obecně šťavnatější než šneky. Náplň do listového těsta uzavřeme, takže se v něm náplň během pečení udrží a nevyteče.
Můžeme si dovolit různé kreace, od jednoduché klasiky - šunka, sýr, rajče - přes smetanovo-sýrové náplně, sušená rajčata s olivami, špenát s ricottou až po vařené směsi z mletého masa se zeleninou či hub.
Rohlíčky jsou tak trochu šneci jinak. K jejich ochucení poslouží jen tenká vrstva náplně, případně sýra, šunky nebo pesta, využít můžeme výrazných sušených bylinek a koření.
Recepty z listového těsta, které se mohou hodit:
Křehké tyčinky s mrkvovým pestem
Listové taštičky s vinnou klobásou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena