Baby špenát opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Lístečky otrháme a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Špenát krátce podusíme na plátku másla, občas promícháme. Množství se nám teplotou značně zredukuje. Přidáme kostky taveného sýra a necháme rozpustit. Ochutíme bylinkovou solí a nakonec přimícháme prolisovaný česnek. Špenátovou náplň necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na vále podsypaném hladkou moukou. Vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, čtverečky nebo jiné tvary pomocí tvořítka. Do středu naneseme náplň ze špenátu a okraje pevně přimáčkneme.
Špenátové šátečky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Špenátové šátečky dáme péct do silně vyhřáté trouby, když nabudou, teplotu stáhneme na 175 °C a dopečeme, až je povrch zlatavý.
Špenátové šátečky jsou dobré teplé i studené. Podáváme je jako chuťovku k vínu.