
Sušená rajčata připravíme i bez drahého vybavení – v troubě, sušičce nebo na sluníčku. Nejde o žádnou vědu, jen je potřeba vybrat správná rajčata a dát jim čas.
Chuť sušených rajčat je výrazná, intenzívní a báječně tak doprovodí spousty pokrmů. A když si je připravíme doma z přebytků letní úrody, udělají nám radost dvojnásobnou. Stačí vybrat správnou odrůdu rajčat, dát jim čas a vhodné podmínky pro sušení.
Ideální jsou masitější odrůdy s nízkým obsahem vody. Skvěle fungují menší švestková rajčata, například San Marzano nebo Roma, cherry rajčata nebo podlouhlá datlová rajčátka. Důležité je, aby byla zralá, ale ne přezrálá.
Hotová sušená rajčata můžeme naložit do olivového oleje s česnekem a bylinkami, nebo je uložit v uzavíratelné sklenici. Vydrží měsíce, pokud zamezíme přístupu vlhkosti.
Na 1 velkou sklenici sušených rajčat v oleji budeme potřebovat:

Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. K sušení používáme zralá a tvrdá rajčata. Rajčata můžeme, ale také nemusíme, osolit.
Rozložíme je na pláty sušičky a sušíme 9 - 12 hodin na střední stupeň. Samozřejmě záleží na typu sušičky, řídíme se návodem.
Pokud sušičku nemáme, můžeme rajčata připravit i v troubě. Čtvrtky rajčat rozložíme na pečící papír a na 60 - 100 °C sušíme 6 - 8 hodin.
Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovají si barvu.

Připravíme si suroviny k nakládání: Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričky můžeme zbavit semínek a nakrájet na kolečka, ale klidně je můžeme použít i celé, případně je v receptu vynechat.

Do čisté a suché sklenice napěchujeme vrstvu sušených rajčat, posypeme česnekem a bylinkami, znovu dáme rajčata a znovu bylinky s česnekem. Takto postupujeme, dokud máme suroviny a není naplněná celá sklenice.


Rajčata zalijeme olivovým olejem tak, aby byla ponořená. Sklenici uzavřeme.


Naložená rajčata necháme pár dní proležet, aby nasákla olej a chuť bylinek.

Sušená rajčata v oleji se skvěle hodí k těstovinám, do salátů, k přípravě masa, ale lze je podávat i jen tak na chuť.

Recepty na sušená rajčata, které by vám neměly ujít:
Sušená rajčata nakládaná v oleji
Jak udělat dobrý rajčatový salát? 10 receptů, které zachrání oběd, večeři i grilovačku
Rajčatový salát je stálice českých kuchyní i letních grilovaček. Ale co takhle ho zkusit jinak – třeba s mozzarellou, cizrnou, nebo ve stylu řeckého horiatiki? Přinášíme vám výběr těch nejlepších rajčatových salátů, které vás osvěží, zasytí i překvapí.
Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena