Sušená rajčata nakládaná v oleji

Skvělá chuťovka z rajčat. Recept je náročný na čas, ale stojí za to!


4.312x

Postup přípravy

Na 1 velkou sklenici sušených rajčat v oleji budeme potřebovat asi 1,5 kg zralých a tvrdých rajčat, olivový olej na zalití, sušené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalku, oregano a jiné), 3 - 4 stroužky česneku, chilli papričku a sůl.

Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. K sušení používáme zralá a tvrdá rajčata. Rajčata můžeme, ale také nemusíme, osolit.
Rajčata rozložíme na pláty sušičky a sušíme 9 - 12 hodin na střední stupeň. Samozřejmě záleží na typu sušičky, řídíme se návodem. Pokud sušičku nemáme, můžeme rajčata připravit i v troubě. Čtvrtky rajčat rozložíme na pečící papír a na 60 - 100 °C sušíme 6 - 8 hodin. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovají si barvu.

Připravíme si suroviny k nakládání. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričky můžeme zbavit semínek a nakrájet na kolečka, ale klidně je můžeme použít i celé, případně je v receptu vynechat.

Do čisté a suché sklenice napěchujeme vrstvu sušených rajčat, posypeme česnekem a bylinkami, znovu dáme rajčata a znovu bylinky s česnekem. Takto postupujeme, dokud máme suroviny a není naplněná celá sklenice. Rajčata zalijeme olivovým olejem tak, aby byla ponořená. Sklenici uzavřeme.

Naložená rajčata necháme pár dní proležet, aby nasákla olej a chuť bylinek.

Sušená rajčata v oleji se skvěle hodí k těstovinám, do salátů, k přípravě masa, ale lze je podávat i jen tak na chuť.

Rady a tipy pro správné grilování

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sušená rajčata nakládaná v oleji

Zpět na recept