Zjistěte, odkud makronky pocházejí, proč jsou tak oblíbené a jak se z nenápadné italské sušenky stala francouzská legenda. A kdo ví – třeba vás jejich příběh inspiruje natolik, že si je troufnete upéct i doma.
Vánoce klepou na dveře. Všichni si už představujeme krásně ozdobený vánoční stromeček, kupy dárků, stoly plné cukroví a štědrovečerní večeři v plné kráse. Pravda, ještě nějaký den si budeme muset počkat, ale co si už teď říct, jak slaví Vánoce ve světě a jakou zde preferují vánoční tabuli?
Ani se nenadějeme a je tu Štědrý den. Při pohledu do kalendáře možná začínáte propadat panice, co všechno jste si naplánovali upéct, ale přesto jste to nestihli. Pusťte se klidně do nepečeného cukroví, které můžete průběžně přidělávat ještě v průběhu vánočních svátků, bude vždy čerstvé a skvělé.
Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku drží vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou může podávat k vánoční snídani. Jak připravit dokonalou kynutou vánočku?
Při pečení cukroví nám často zbydou bílky. Jestli nevíte, jak je použít, dáme vám pár tipů. Bílky se dají využít nejen do vánočního cukroví, ale i k přípravě jiných dezertů. Za zkoušku rozhodně stojí bílkový chlebíček, kokosky, laskonky, pavlova nebo pusinky.
Chybí vám doplnit letošní tác s cukrovím o nějaký ten nový druh? Tento recept se přímo nabízí. Pomocí fotonávodu zvládne tyto kuličky opravdu každý, s přípravou mohou pomoci i děti.
Cukroví z lineckého těsta nesmí na Vánoce chybět! Jak se dělá linecké těsto, aby se nedrolilo nebo nelepilo? Důležitý je správný poměr mouky, másla a cukru a také rychlá práce. Jen tak získáme křehké linecké pečivo, které můžeme slepovat i polévat.
Kokosky stojí pevně mezi oblíbeným cukrovím - nejen o Vánocích. V jejich receptuře totiž nemusí být ani nic složitého a ta chuť! Variant je na výběr celá řada kokosek: Od jednoduchých rychlých kokosek, měkkých, rychlých z bílků až po tradiční, pravé kokosky s krémem. Všechny chutnají báječně.
Zázvorky vždycky patřily k Vánocům, možná ještě dříve než vánoční stromeček. Snoubila se v nich jedinečná chuť exotiky a medu. Dnes už možná tak exotické nejsou, ale Objevte jejich kouzlo a zjistěte, proč se na vánočním stole drží už po generace.
Úžasné popraskané kakaové sušenky klamou tělem. Jsou totiž báječně měkké. Crinkles jsou jednoduché na přípravu a svým vzezřením vždy na svátečním stole upoutají pozornost. Jsou ideální pro všechny milovníky vánočního cukroví.
Připravit výborný krémový likér není vůbec pracné. Podle tohoto receptu připravíte nejlepší domácí Baileys krok za krokem. Získáte tak nejen lahodné mlsání s kapkou alkoholu, ale také třeba originální dárek k narozeninám nebo k Vánocům.
Také zbožňujete kombinaci čokolády, ořechů a ovoce? Pokud ano, vyzkoušejte náš oblíbený recept na marokánky s ovesnou moukou. Péct je můžete i tři týdny dopředu před Vánoci, jen je bedlivě hlídejte! Jsou velmi náchylné k mizení.
Chcete na Vánoce zkusit i něco jiného než klasické pečené cukroví? Vyzkoušejte kandované pomeranče. Kombinace sladkých pomerančů a čokolády je bezkonkurenční. Uvidíte, že tohle cukroví zmizí jako první. S námi si ho můžete připravit krok za krokem.
Vánoční cukroví bez másla? Ano, jde to! Tradiční perníčky, kokosky či nepečené kuličky z ořechů a sušeného ovoce se bez něj zcela přirozeně objedou a chutnají skvěle. Objevte s námi cukroví, které je snadné, výborné a neudělá vám průvan v peněžence. Máslo tak můžeme ušetřit do náplní a křehkých máslových těst.
Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Sladký marcipán s chutí a vůní mandlí je ideální ke zdobení cukroví, moučníků a k přípravě domácích bonbonů. Jaký je rozdíl mezi pravým a falešným marcipánem? Se kterým se pracuje a který na co použít?
Po přečtení titulku se leckdo ironicky pousměje. Ale v praxi existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé, vysušené i gumové, anebo šťavnaté a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám prozradíme pár fíglů, jak ji zvládnout.
Nejčastější je asi základní verze Pavlovy se šlehačkou a ovocem. Jak korpusy, tak krémy ale můžeme ochucovat třeba čokoládou, ořechy, vanilkou nebo kávou. Oblíbenou variantou je například Pavlova s citronovým krémem, který dodává dezertu příjemnou kyselost a svěžest. Možností, jak obměnit korpus nebo krém, je však celá řada!
Chcete podpořit své zdraví? Trápí vás nachlazení? Koncentrovaná dávka zázvorové šťávy spolu s dalšími surovinami se proslavila v domácí medicíně jako ginger shot. Je intenzivní a možná vás postaví na nohy. Jak zázvorový panák vypadá, jak si ho připravit a co s vámi udělá?