Křehká, nadýchaná a elegantní – to je dort Pavlova. Tato slavná kombinace sněhové pusinky, šlehačky a čerstvého ovoce okouzluje svou lehkostí a jemností. Objevte tajemství dezertu, který vznikl na počest slavné baleríny a dodnes patří k vrcholům cukrářského umění! S námi si ho můžete připravit krok za krokem.
Na korpusy si připravíme: 150 g bílků (z cca 4 vajec), 200 g cukru krupice, 2 lžíce citronové šťávy (nebo vinného octa), 2 lžíce bramborového škrobu, špetku soli. Na dokončení: 250 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání (33%), ovoce.
Připravíme všechny suroviny a přesně je odvážíme. Nachystáme si i plech s pečícím papírem, na který si můžeme předkreslit kolečka s průměrem 8 cm.
Plech potřeme olejen a pečící papír přitiskneme k plechu (předkreslenou stranou směrem dolů). Nyní si rozehřejeme si troubu na 150 °C.
Ve větší míse vyšleháme bílky se špetkou soli. Je vhodné si misku předem řádně odmastit, například vytřít polovinou rozkrojeného citronu, případně propláchnout trochou octa a vylít.
Po 2 minutách šlehání bílků při střední rychlosti zvedneme otáčky a budeme šlehat další 3 minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru. Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků.
Po 3 minutách máme zašlehán všechen cukr, sníh je pevný, avšak se ještě netvoří pevné špičky.
Šleháme naplno posledních 5 minut, po uplynutí se již na metličce bude tvořit pevná špička.
Šlehač vyměníme za stěrku, zasypeme škrobem a jemně párkrát překládáním zamícháme, opět v jednom směru tak, aby byl celý škrob vmíchán do bílků.
Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem).
Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou (může být kulatá i ve tvaru hvězdy).
Tip: Lépe se nám bude plnit, když si cukrářský sáček navlečeme na vysokou sklenici a přehneme okraje.
Na připravený pečící papír vytvoříme ze směsi pomocí cukrářského sáčku malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny (dvakrát obtočíme dokola).
Mini Pavlova vložíme do trouby, kterou jsme si PŘEDEM rozehřáli na 150 °C (horní a dolní ohřev). Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut. Poté vypneme troubu.
NEOTVÍRÁME troubu ani v průběhu pečení a ani poté, pouze vypneme troubu a necháme zde do vychladnutí při zavřených dvířkách, teprve po vychladnutí vyjmeme.
Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone.
Tip: Smetanu s mascarpone si můžeme vyšlehat předem a plnit ideálně cca 2 hodiny před podáváním.
Naplněné Mini Pavlovy ozdobíme ovocem a podáváme.
Recepty na Pavlovu, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena