Nejčastější je asi základní verze Pavlovy se šlehačkou a ovocem. Jak korpusy, tak krémy ale můžeme ochucovat třeba čokoládou, ořechy, vanilkou nebo kávou. Oblíbenou variantou je například Pavlova s citronovým krémem, který dodává dezertu příjemnou kyselost a svěžest. Možností, jak obměnit korpus nebo krém, je však celá řada!
Dezert Pavlova milují davy pro jeho lehkost, eleganci a báječnou chuť. Základem je křehká sněhová pusinka, která je na povrchu křupavá, uvnitř je však vláčná a měkká. Korpus se připravuje šleháním bílků s cukrem do tuhého lesklého sněhu, do kterého se z technologických důvodů přidává trocha škrobu a octa.
Po upečení se tzv. bezé nechá vychladnout a následně se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem, jako jsou jahody, kiwi nebo maliny. Dezert ale můžeme přizpůsobovat nejen podle dostupného ovoce: I samotné korpusy a krémy unesou spoustu obměn.
Korpus je křupavý zvenku a měkký uvnitř, připomíná marshmallow. Do bílkového základu klasické Pavlovy nepřijdou žádné ochucující složky vyjma cukru. Dokonalost dezertu tak stojí hlavně na křehkosti dokonale upečeného korpusu a jemném krému či šlehačce.
Když do bílkového sněhu přidáme kakao nebo nastrouhanou čokoládu, získáme tmavou verzi dezertu s hlubší chutí.
Zdobit můžeme šlehačkou a ovocem stejně jako u základní Pavlovy, nebo sáhnout po pařížské šlehačce a užít si tak fantastický zákusek pro čokoholiky.
Do vyšlehaných bílků vmícháme mleté ořechy, mandle nebo kokos. Získáme tak skvělý křehký korpus s jemnou chutí, který můžeme odplnit vyšlehanou smetanou, krémem z mascarpone a čerstvými jahodami či mangem.
Recepty na Pavlovu a krémy, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena