Recept na mini verze oblíbeného světoznámého dezertu Pavlova.
1 špetka | sůl |
150 g | bílek |
200 g | cukr krupice |
2 lžíce | citronová šťáva |
2 lžíce | škrob bramborový |
na ozdobu | |
---|---|
ovoce | |
250 g | mascarpone |
100 ml | smetana ke šlehání |
1. Nejprve si připravíme všechny suroviny a přesně je odvážíme. Na pečící papír si můžeme předkreslit kolečka s průměrem 8 cm. Plech potřeme pomocí mašlovačky olejem a pečící papír přitiskneme k plechu, předkreslenou stranou dolů. Rozehřejeme troubu na 150 °C.
2. V míse vyšleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli. Mísu předem vytřeme rozkrojeným citronem (nebo propláchneme trochou octa a vylijeme). Po 2 minutách šlehání bílků při střední rychlosti zvedneme otáčky a budeme šlehat další 3 minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru. Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků. Po 3 minutách máme zašlehán všechen cukr. Šleháme naplno posledních 5 minut, po uplynutí se na metličce bude tvořit pevná špička. Zasypeme škrobem a už jen stěrkou jemně párkrát překládáním zamícháme, opět v jednom směru tak, aby byl celý škrob vmíchán do bílků. Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem).
3. Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou. Na plech vytvoříme malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny (dvakrát obtočíme dokola). Vložíme do trouby, předem rozehřátou na 150 °C (horní a dolní ohřev). Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut. Poté vypneme troubu, neotvíráme ani v průběhu pečení a ani poté, pouze vypneme troubu a necháme zde do vychladnutí. Teprve po vychladnutí vyjmeme.
4. Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone, a to nejlépe dvě hodiny před podáváním.
5. Naplněné Mini Pavlovy ozdobíme ovocem a podáváme jako výborný dezert.
!TIP k pečení
Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá.
Jako z cukrárny! Ty nejlepší zákusky, které si upečete doma
Kdo by nemiloval zákusky? Není nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého. Kremrole, větrníky, věnečky, ale i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort. Vše vás podle ověřených receptů naučíme!
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla neděle bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 6 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena