Lehké, křehké a hlavně výborné. Recept na dort zdobený ovocem.
Hodnocení
4.7
/ 5 (102x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Těsto
Sůl špetka
Ocet2 lžíce
Bílek4 ks
Cukr moučka200 g
Škorobová moučka1 lžíce
Podle potřeby
Máslo
Na ozdobu
Smetana ke šlehání2 kelímky
Čerstvé ovoce
Postup přípravy
V misce ušleháme bílky se špetkou soli. Ze začátku šleháme velmi mírně, když zvýšíme intenzitu šlehání, přidáme i cukr.
Škrobovou moučku rozmíchanou s octem přidáme až na závěr, když je cukr dobře zašlehán. Hmota musí být opravdu velmi hustá.
Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme jej máslem. Poté na něj položíme dortovou formu - ovšem musí být bez dna. Hmotu dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto jakoby usadilo a poté formu opatrně sundáme. Takže nám na plechu vznikne vyšší kopec cukrové hmoty (kulatého tvaru).
Opatrně dáme do předehřáté trouby a pečeme - nebo lépe sušíme - při teplotě cca 100 °C nejméně 1,5 - 2 hodiny. Kdybychom pekli dort na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se.
Když je korpus upečený, měl by být lehce růžový, asi jako když se pečou laskonky, tak vypneme troubu, ale korpus v ní necháme dojít a lehce vychladnout.
Po vychladnutí korpus na dort vrchovatě zdobíme šlehačkou a ovocem nakrájeným na kolečka. Nejvíce se hodí kiwi, ale dá se použít například i ananas, jahody, loupané broskve či nektarinky.
Nazdobený australský dort Pavlova dáme na chvíli vychladit do lednice a pak podáváme.
Zkusila jsem a po upečení je dole lepkavá hmota :(
Dívala jsem se do jiného receptu, co může být špatně a všude je uvedený opačný poměr ocet (1 lžička) - škrob (2 lžičky)
Množství je na lžičky a ne na lžíce při stejném množství bílků...
Máte někdo zkušenost?
Štěpík
Re: Re: Pavlova
A pokud řeknetě novozélanďanům, že je to i austrálský národní dort, tak vás předem odsoudí:D Možná tento recept australský je, protože ,,skutečná Pavlova" se od tohoto liší.
zuzi
Komentář k receptu Australský dort Pavlova
Paráda :) Díky za skvělý recept :)
Sabina.
Re: pavlova
Tak to si Vás dovolím opravit. Tento dezert není od žádné Australanky jménem Pavlova, ale je pojmenovaný a "věnovaný" ruské baletce Anně Pavlove.
Jestli je to Australský nebo Novo Zélandský dezert, to neví ani sami Australané a Zélanďané.
Sopťa
Re: Pavlova
Kdykoli mám pár bílků navíc, tak rodinka chce tento dortík. Je vynikající.