
Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.
Svatomartinská nebo nedělní husa to je většinou hlavně vidina lahodného rozpadavého masa. Jenže další husí poklad často zůstává v pekáči bez povšimnutí – husí sádlo.
Dobře vyškvařené husí sádlo vydrží v chladu i několik měsíců. Navíc je zdravější, než sádlo vepřové – obsahuje totiž převážně nenasycené tuky, takže nikdy zcela neztuhne. Jeho konzistence je polotuhá či mazlavá.
-> Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Pokud se při pečení husy vypeče víc tuku, než sníme s masem a přílohami, rozhodně ho nevyhazujeme.
Hodí se i k zamražení - v mrazničce vydrží ještě déle.
-> Tradiční čočková polévka a její varianty: Všechny chutnají skvěle a zvládne je i začátečník
Recepty, které se mohou hodit:
Pomalu pečené husí stehno s karamelovým zelím a domácím kynutým knedlíkem
Svatomartinské menu: Co upéct, co koupit a jak zvládnout tradiční hostinu krok za krokem
Svátek svatého Martina 11. listopadu, víkend před či po něm, je čas na hody, vína a rodinného setkání. Pokud letos chystáte svatomartinské menu, poradíme vám, co nakoupit, jak naplánovat pečení husy, které knedlíky zvolit a co podávat k mladému vínu. V článku najdete ověřené recepty, které dělají ze svatomartinských hodů opravdovou slavnost.
Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena