Židovská játrová paštika

Recept na delikátní játrovou pochoutku na chleba nebo pečivo. Játrová paštika se podává jako sváteční předkrm při židovských svátcích. Paštika se připravuje z husích, kachních i kuřecích jater.


2.947x
60 min

Postup přípravy

Játra zbavíme blan a cévní stopky, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli do sklovata, játra zprudka orestujeme tak, aby se na povrchu vytvořila hnědá kůrka a uvnitř zůstala játra růžová, ale nesmíme je vysušit, o čem se přesvědčíme vpichem. Pokud vytéká čirá šťáva a už ne krvavá, játra jsou správně upečená.

Játra necháme úplně vychladnout, mezitím uvaříme vejce natvrdo. Když vejce vychladnou, oloupeme je, pokrájíme na kusy a přidáme k vychladlým játrům. Všechno spolu na jemno rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Paštiku můžeme připravit také rozemletím surovin na masovém mlýnku.

Přidáme plnotučnou hořčici, čerstvě mletý černý pepř a sůl. Ještě jednou promixujeme směs úplně dohladka. Vzniklá směs je poměrně řídká. Odložíme ji na 24 hodin do chladničky, aby ztuhla a potom se dala dobře roztírat. Propojí se tak všechny chutě.

Hotovou židovskou játrovou paštiku natíráme na čerstvý chléb anebo pečivo. Játrovou paštiku můžeme naplnit do malých nádobek a zalít tenkou vrstvou husího sádla. Paštiku můžeme skladovat v chladničce asi týden. Pokud připravíme paštiku ve větším množství, můžeme ji zamrazit.

Židovskou játrovou paštiku servírujeme s čerstvou sezónní zeleninou, například pokrájenými paprikami a rajčaty, různými natěmi či syrovou cibulí. Paštiku můžeme podáváme jako snídani, předkrm, večeři či pohoštění pro návštěvy. Játrovou paštiku můžeme použít jako náplň do různých mas, vajec natvrdo, sýrů, taštiček z listového těsta či různé zeleniny.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Židovská játrová paštika

Zpět na recept