
Zkuste dýňový kompot s rumem, ananasem nebo exotickým kořením. Studený je skvělý jako sladká tečka nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu!
Na dýňový kompot potřebujeme očištěnou a nakrájenou dýni, cukr, vodu a koření. Klasický postup zahrnuje vaření dýně ve sladkém nálevu. Na 1 kg dýně se obvykle používá 0,5 litru vody a 300-400 gramů cukru. Dýni povaříme do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila. Po uvaření necháme kompot vychladnout.
-> Jak na dezerty z dýně: Připravte si tiramisu, bábovku nebo perník
Na přípravu dýňového kompotu využijete dýně s pevnou dužinou. Mezi nejlepší patří:
Naopak měkké odrůdy jako je dekorativní dýně obrovská či špagetová dýně se varem rozpadnou, proto se ke kompotování nehodí.
-> Dýňovou polévkou zahřejete i zasytíte rodinu. Snese spoustu variací a chutná i malým dětem
Základní recept na dýňový kompot můžete obohacovat například o jablečnou, ananasovou nebo pomerančovou šťávu, o kapku alkoholu či kapku rumu. Další zajímavou obměnou je med místo cukru. Přísad ale snese nespočet.
Dýně má jemnou chuť, proto se snadno kombinuje s dalšími druhy ovoce.
Skvěle se ladí s jablky, hruškami, ananasem, pomeranči nebo citrony. Když je přidáte k dýni do kompotu, získá zajímavou chuť. Přidat k dýni můžete i sušené ovoce, jako rozinky nebo sušené meruňky.
-> Žádná retro nuda! Objevte jablečný kompot, který je božský jako dezert i doplněk k masu
Dýňový kompot je univerzální a lze ho podávat jak teplý, tak studený.
Recepty z dýně, které stojí za to vyzkoušet:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena