Křupavý dýňový kompot

Tento kompot se liší od ostatních tím, že dýni předem nevaříme. A také tím, že k ochucení nepoužíváme ananasové a ani jiné aroma.


4.817x
120 min
1×

Postup přípravy

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, které ihned sypeme do předem dobře vymytých skleniček. Trochu stlačíme, aby se jich vešlo co nejvíce.

Pomeranče a citrony oloupeme a vymačkáme šťávu (ručně nebo v odšťavňovači), přelijeme do hrnce, přidáme cukr, celý hřebíček, skořici, celý nebo mletý badyán a vanilkovou tobolku. Mícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Koření z nálevu vyndáme.

Ve varné konvici převaříme vodu.

Dýni ve skleničkách zalijeme cca do 1/3 nálevem, zbytek objemu dolijeme převařenou vodou.

Skleničky s dýňovým kompotem zavíčkujeme, dáme na plech pokrytý utěrkou a zalitý vodou, plech postavíme na dno trouby, troubu nastavíme na dolní ohřev a sterilujeme cca 30 - 40 minut na 180 °C.

Horké skleničky s křupavým dýňovým kompotem vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout

Množství ingrediencí se řídí podle velikosti tykve a vlastní chuti. Cukru lze dát méně a případně přisladit přímo kostky ještě před zalitím nálevem.
user-icon

autor Barbora


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křupavý dýňový kompot

Zpět na recept