
Rajčatový salát je stálice českých kuchyní i letních grilovaček. Ale co takhle ho zkusit jinak – třeba s mozzarellou, cizrnou, nebo ve stylu řeckého horiatiki? Přinášíme vám výběr těch nejlepších rajčatových salátů, které vás osvěží, zasytí i překvapí.
Když se řekne rajčatový salát, možná nám naskočí miska plná plovoucích pokrájených rajčat s cibulí. Nic proti klasice, ale rajčata zvládnou mnohem víc! Rajčata si dobře rozumí se sýry, luštěninami, bylinkami i ovocem.
V tomto článku vám ukážeme osvědčené rajčatové saláty z české kuchyně z toho, co máme běžně doma.
-> Se zeleninou se dá při vaření kouzlit. Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Ten nemůžeme vynechat. Je to stálice jídelen, kantýn i domácích kuchyní a mnozí na něj nedají dopustit.
Rajčata nakrájíme, přidáme najemno nakrájenou cibuli a hojně zalijeme zálivkou z octa, cukru, vody, špetky soli a pepře. Základní oblíbenou verzi českého rajčatového salátu s cibulí můžeme vylepšit trochou olivového oleje nebo nasekanou bazalkou.
Salát z rajčat skvěle doplňují různé druhy sýrů, které mu zároveň dodají sytící složku. Klasickou italskou variantou je salát Caprese, tedy rajčata s mozzarellou, bazalkou a olivovým olejem.
Když přidáme další zeleninu, dostaneme neméně chutný rajčatový salát s mozzarellou.
Letní rajčatový salát se sýrem halloumi
Vařené vajíčko si s rajčaty také velmi dobře rozumí. Nejen, že salátu dodá bílkoviny, ale vařený žloutek spolu se zálivkou vytvoří luxusní dresink.
Rajčatový salát se salámem stojí tak trochu na pomezí zeleninového a lahůdkového salátu. Daleko nemá ani k buřtům s cibulí.

Kombinace sladkých měkkých rajčat a křupavých ředkviček nenechá nikoho na pochybách, že rajčatové saláty mají svoji elitní řadu. Letní rajčatový salát s ředkvičkami můžeme doplnit čerstvými bylinkami. Skvělá je řeřicha, bazalka nebo nať koriandru.
Pico de gallo je mexický salát, který se připravuje z najemno nakrájených rajčat, cibule, čerstvého koriandru, limetkové šťávy a chilli papriček. Je křupavý, čerstvý a jídlu dodá švih.
Cizrnový salát s rajčaty je sytý pokrm plný středomořských chutí. Spojuje vařenou cizrnu s restovanou cibulkou a rajčaty i trochou másla. Skvěle chutná teplý i studený a hodí se jako příloha i samostatný lehký oběd.
Salát ze smažených paprik, rajčat a cukety je plný letních chutí, který ale perfektně chutná za tepla i po studenu.
Základem je kombinace paprik, cukety, cherry rajčat, cibule a šunky. Ty se restují a pak dochucují rajčatovým protlakem, chilli pastou a čerstvou bazalkou.
Rajčatový salát s pórkem spojuje šťavnatá rajčata, pórek a zálivku z olivového oleje, octa a citronové šťávy. Pórek do salátu nejdřív trochu orestujeme, aby změkl a zesládl.
Lehký rajčatový salát s pórkem se skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jako lehká večeře s čerstvým pečivem.
Panzanella je lehký letní salát původem z Toskánska. Staví na jednoduché kombinaci vyzrálých sladkých rajčat, okurky, červené cibule, čerstvé bazalky a chlebových krutonech.
Chleba na panzanellu se ztvrdnout nebo se opeče v troubě, aby v salátu hned nezměkl, a pak ho promícháme se zeleninou a zálivkou. Chleba v salátu nasákne šťávu, kterou pustí rajčata, spolu se zálivkou.
Salát necháme alespoň 30 minut odpočinout při pokojové teplotě, aby se chutě propojily a chléb získal ideální konzistenci – ani tvrdý, ani kašovitý.
Od salátů po omáčky: Vyždímejte z rajčat maximum chuti i inspirace
Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme! Co si z rajčat uvařit a připravit?
Z paprik se dá kouzlit aneb Nejlepší recepty od leča po domácí hořčici
Barevné, šťavnaté, tvárné a s jedinečnou chutí – to jsou papriky, které vládnou letní kuchyni. Umí být svěží i syté, jemné i pikantní, zkrátka pokaždé jiné. Přesto se jimi nepřejíte. Hodí se do salátů, pomazánek, omáček i jako hlavní chod. Můžeme je péct, zapékat, dusit i nakládat - pokaždé budou fantastické. V článku vám ukážeme, s jakými recepty se to povede!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena