
Autor:sicilska teta
Miluju lečo a hledám různé způsoby, jak ho přizpůsobit tomu, co mám k dispozici, i chutím ostatních. U nás patří k nejvyhledávanějším letním jídlům. Když dozrávají rajčata a papriky, lečo chutná nejlíp.
Lečo je jídlo, které vypadá jednoduše: cibule, paprika, rajčata, vajíčka. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá krása – a taky spousta možností, jak si ho upravit podle chuti.
Začínáme na cibuli osmažené na sádle nebo oleji, přidáme nakrájené papriky, později rajčata a nakonec vejce. Dochutíme solí, pepřem, někdy sladkou paprikou.
Rajčata pustí hodně šťávy. Pomáhá nejdřív je spařit a oloupat nebo je chvíli restovat zvlášť, aby se část vody odpařila. Vodnatost také ovlivňuje druh rajčat, některá mají méně vodnatého středu se semínky. Šťávu můžeme vydusit během vaření.
Vejce přidáváme úplně nakonec, když je zelenina hotová. Rozmícháme je lehce, nebo necháme zatuhnout klidně už na vypnuté plotýnce. Vejce se dlouhým varem zdrcnou do podivné konzistence.
Uvaříme lečo bez vajec, naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C asi 20–25 minut. Skvělé jako základ pro zimní rychlooběd – stačí pak jen ohřát a přidat vejce nebo klobásu.
Tradičně klobása – maďarská, čabajka nebo ostravská. Ale skvělé je i uzené, anglická slanina, točený salám, gothaj i zbytyk pečeného kuřete.
Zkuste přidat cuketu, lilek, pečený česnek nebo uzenou papriku. Oblíbené jsou i verze s kozím sýrem, balkánským sýrem nebo tofu.
Místo vajec můžete vmíchat zakysanou smetanu nebo jen šlehačku – vznikne jemnější varianta. Skvělé je také lečo s tofu.
Na lečo neexistuje jeden správný recept. Můžeme ho připravit jako:
Lečo se nejčastěji jí jen tak – s krajícem chleba. Ale můžeme ho podávat i s rýží, kuskusem, těstovinami nebo bramborami.
Zajímavé jsou i varianty zapečené v listovém těstě jako kapsy nebo taštičky.










Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena